Stane se z Pakistánu jaderný Írán?


Petr Placák, EUROSKOP, 5.prosince 2011

Už delší dobu zhoršující se americko-pákistánské vztahy dostaly další ránu nedávným incidentem, při kterém americké jednotky v Afghánistánu omylem zaútočily přes hranice na stanoviště pakistánské armády. Incident Islámábád okamžitě využil k řadě opatření, která jsou na samé hraně vypovězení letitého spojenectví.

Panující nedůvěra mezi Američany a Pákistánci se nejprůkazněji projevila především při akci amerických speciálních jednotek letos v květnu, kdy Američané úspěšně zasáhli proti léta hledanému vůdci Al-Kajdy Usámovi bin Ládinovi, který se ukrýval na pakistánském území. Američané předem pakistánskou stranu o akci neinformovali z obavy, že by mohla být vyzrazena. Americká zpravodajská služba už léta podezírá mocnou pakistánskou ISI, že v boji s terorismem hraje s Amerikou nečistou hru, tváří se jako spojenec a přitom tajně podporuje radikály jak v Pakistánu tak i v sousedním Afghánistánu. Po americkém zásahu proti bin Ládinovi vyzval vrchní velitel pakistánské armády k celkovému přehodnocení vztahů s Amerikou.

Amerika přitom poskytuje Pakistánu nemalou finanční pomoc ve výši přes dvě miliardy dolarů ročně právě s ohledem na boj s terorismem. Tato pomoc se nyní stává otázkou – stále více amerických politiků nevidí důvod podporovat zemi, která s ní hraje dvojí hru. Konec podpory by ovšem zcela jistě znamenal definitivní konec jakýchkoli vztahů s bezprostředním dopadem především na vývoj v Afghánistánu. Po posledním incidentu Pakistán mimo jiné zrušil svou účast na konferenci v Bonnu, kde se mělo jednat právě o poválečném uspořádání v Afghánistánu.

Indian wrestler Sutandar Singh,( lift), shake hand with (right) Pakistani wrestler Shahid Khoyawala during a friendly bout Sutandar Singh defeated Shahid Khoyawala in the match which was organized in an effort to 'normalize' relations between Pakistan and India in Lahore, Pakistan on November 21, 2011. Photo Irfan Ali/ABACAUSA.COM

Kéž by to bylo vždycky jen na zápasišti. Indický zápasník Sutandar Singh (vlevo) si třese pravicí s poraženým pakistánským rivalem Shahidem Khoyawalem během přátelského zápasu organisovaného s cílem normalisovat vztahy mezi Indií a Pakistánem. Lahore, Pakistán 21. 11. 2011. Foto Irfan Ali/ABACAUSA. COM

Celý tento vývoj má ovšem geopolitický kontext. Pakistán už delší dobu pošilhává po někom, kdo by mohl Ameriku jako spojence nahradit. Nabízí se mu v tom komunistická Čína, která nemá ohledně dodržování lidských práv žádné skrupule a islámský terorismus se jí dotýká jen okrajově. O to víc, že Čína může být vyvažující faktor ve vztahu k odvěkému pakistánskému rivalovi Indii, která se v posledních letech čím dál víc sbližuje právě s Amerikou.

Vztahy mezi jadernými mocnostmi Indií a Pákistánem jsou ovšem klíčové nejen pro tamní region, ale zhoršující se situace v Pakistánu může mít neblahý celosvětový dopad. Ne nadarmo experti na mezinárodní vztahy označují Pakistán za potencionální největší nebezpečí pro vývoj ve světě v první polovině 21. století.

Autor: Petr Placák

Sdílet tento příspěvek