Rusko: Konec jedné éry


Petr Placák, EUROSKOP, 12. prosince 2011

Zatímco prezident Václav Klaus na Pražském hradě otevíral se svým ruským protějškem výstavu Carský dvůr pod žezlem Romanovců, Moskva prožívala horké chvíle. V hlavním městě Ruska, jakož i v desítkách dalších ruských měst, se konaly největší demonstrace od konce sovětské éry, které zatím vyvrcholily uplynou sobotu.

Na Den lidských práv 10. prosince v ulicích ruských měst protestovaly desetitisíce Rusů proti volebním machinacím, které i na ruské poměry přesáhly únosnou mez – respektive podvody byly lépe zdokumentovány. Demonstranti žádali opakování voleb a politické změny, připuštění dalších stran do politické soutěže a v neposlední řadě odchod ze scény premiéra Putina, s kterým jsou v Rusku spojovány autoritářské tendence.

Největším překvapením proběhlých ruských voleb není ani tak to, že vládní strana Jednotné Rusko, která od protestujících dostala hanlivé přízvisko „Strana podvodníků a zlodějů, nedosáhla – přes všechnu masáž a ovládání masových komunikačních prostředků, s výjimkou internetu – ani při rozsáhlejších manipulacích s volebními lístky padesátiprocentní hranice počtu hlasů, jako spíš fakt, že se jí režie voleb zcela evidentně vymkla z rukou.

Rusové si nechají mnoho líbit, ale ne to, když mají pocit, že je někdo podceňuje nebo ponižuje. Dosud toho Kreml využíval především proti Západu jako vhodný ventil domácích problémů. Teď se však pocit, že Rusy někdo nebere vážně, obrátil proti Kremlu samotnému.

In this photo taken Saturday, Dec. 10, 2011, protesters gather to protest near the Kremlin, background, against alleged vote rigging in Russia's parliamentary elections in Moscow, Russia. Tens of thousands of people held the largest anti-government protests that post-Soviet Russia has ever seen to criticize electoral fraud and demand an end to Vladimir Putin's rule. (AP Photo/Ridus, Dmitriy Chistoprudov) =@=

Moskva, 10. prosince 2011: Éra Putina skončila. Foto AP

Poprvé o protivládních demonstracích informovaly ruské federální televize, které jsou pod státní kontrolou a dosud patřily k hlavním oporám režimu Vladimira Putina. Stanice NTV v hlavní zpravodajské relaci ukázala bez nějakých hanlivých komentářů protestující davy a nechala zaznít požadavky demonstrantů na nové, svobodné volby: „Volby nebyly poctivé, je třeba je zrušit!, nebo: „Už toho bylo dost! Jak dlouho lze podvádět, považovat lidi za dobytek? NTV k tomu dodala, že „čestné volby jsou nejlepší lék proti jakékoliv revoluci.

Šot NTV v kostce shrnuje, o co při protestech v Rusku jde. Vládcové Kremlu zcela očividně podcenili tradičně apolitickou a apatickou ruskou veřejnost, které ke spokojenosti stačí zajištění bezpečí a pořádku a jinak se politicky neprojevuje. Jenže zajištění stability – po Jelcinově éře politických svobod, a také či především hlubokého ekonomického rozvratu, z kterého vzešel Putin jako zachránce a obnovitel říše – už evidentně Rusům k zajištění spokojenosti nestačí. Ruská střední třída se emancipovala. Z báťušky cara, který má starost o své poddané, je najednou podvodník strachující se o svou moc a pohádkové bohatství.

A protester holds a portrait of Putin with the words read as we are going different ways during a mass rally to protest against alleged vote rigging in Russia's parliamentary elections in Moscow, Russia, Saturday, Dec. 10, 2011. Russians angered by allegedly fraudulent parliamentary elections are protesting Saturday in cities from the freezing Pacific Coast to the southwest of Russia, eight time zones away, a striking show of indignation, challenging Prime Minister Vladimir Putin's hold on power. ( AP Photo/Mikhail Metzel) =@=

Moskva, 10. prosince 2011: „Už toho bylo dost! Jak dlouho lze podvádět, považovat lidi za dobytek? Foto AP

V celém dění kolem ruských voleb je nejvýznamnější právě psychologický moment. Nechat se v autoritativním či poloautoritativním režimu takto ideově či propagandisticky porazit je ze strany režimu strategická chyba. Když jeden z demonstrantů řekl, že v sobotu udělají z putinského Ruska minulost, tak měl svým způsobem pravdu – Rusko už nebude nikdy takové, jako bylo dosud.

Ať už protesty dopadnou jakkoli, můžeme je bezpochyby považovat za kolébku ruské moderní emancipované občanské společnosti, s kterou to budou mít vládcové Kremlu čím dál těžší. Éra Putina je evidentně u konce. Jak prohlásil ruský satirik a přední Putinův kritik Viktor Šenderovič: „Putinův režim tady může hnít ještě dost dlouho. Ale už to bude vždycky jen hnití.

Autor: Petr Placák

Sdílet tento příspěvek