Do Ruska se vrátily dějiny


Petr Placák, EUROSKOP, 16.1.2012

Ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg je realistický v hodnocení Ruska. V souvislosti s velkými občanskými protesty proti falšování parlamentních voleb však nedávno v rozhovoru pro Lidové noviny připustil, že by se věci v Rusku mohly v budoucnu pohnout přece jen k lepšímu. Nejnovější událost jako by mu dávala za pravdu.

Hlava ruské pravoslavné církve moskevský patriarcha Kirill se během oslavy pravoslavných Vánoc v přímém televizním přenosu, který tradičně sleduje prakticky celá země, pustil do kremelského vedení a vyzval jej, aby změnilo svoji politiku. „Pokud moc zůstane necitlivá k protestům občanů, je to velmi špatné znamení, prohlásil nejvyšší ruský duchovní a dodal, že „každý musí mít právo vyjadřovat svůj názor, včetně nesouhlasu s konáním moci.

Naprostou revolučnost Kirillova vystoupení si plně uvědomíme jen v kontextu dosavadní historie moskevského patriarchátu. Po vyvraždění vedení pravoslavné církve Stalinem se moskevský patriarchát stal de facto nástrojem ateistického komunistického státu k potírání náboženství a tuto funkci si více méně podržel až do zániku Sovětského svazu.

Ještě během moskevského puče v srpnu 1991 Kyrillův dlouholetý předchůdce Alexij II. vydal jen všeobecné prohlášení, ve kterém všechny strany vyzval, aby se zdržely násilí a pokus o vojenský puč odsoudil až ve chvíli, kdy bylo jasné, že pučisté prohráli.

Později vyšlo najevo, že patriarchát byl po celou dobu ve spojení s vedením KGB, které bylo zase ve spojení s pučisty. Naproti tomu se ale mnoho řadových pravoslavných duchovních zapojilo do obrany ruského parlamentu. Tak tomu bylo po celou dobu komunismu – patriarchát stál na druhé straně barikády, než režimem pronásledovaní kněží.

Russian Orthodox Church Patriarch Kirill conducts an Orthodox Christmas service at Christ The Savior Cathedral in Moscow, Friday, Jan. 6, 2012. Christmas falls on Jan. 7 for Orthodox Christians in the Holy Land, Russia and other Orthodox churches that use the old Julian calendar instead of the 16th-century Gregorian calendar adopted by Catholics and Protestants and commonly used in secular life around the world. (AP Photo/Misha Japaridze) =@=

Zbavte se lži, žijte v souladu se svým svědomím! Patriarcha Kirill slouží 6. ledna 2012 v moskevském chrámu Krista Spasitele pravoslavné Vánoce podle juliánského kalendáře. Foto AP

Podle pravoslavného kněze a dlouholetého politického vězně Gleba Jakunina, který se jako člen parlamentní komise vyšetřující pozadí puče dostal k materiálům KGB, sloužil moskevský patriarchát přímo jako detašované pracoviště KGB – jeho církevní služba byla více méně jen zástěrka.

To se ovšem začalo po roce 1990 měnit. Tradiční pravoslaví je opět jediné, které je schopno zaplnit ideové, hodnotové či orientační vakuum, které v zemi zbylo po zhroucení komunistické ideologie a k pravoslaví se začali hlásit téměř všichni politici od leva doprava. Dokonce i šéf komunistů Zuganov se vyjádřil v tom smyslu, že hodnoty křesťanství nejsou vlastně s hodnotami komunismu v rozporu. Na různých akcích tak běžně vedle sebe vlají rudé prapory vedle korouhví s Bohorodičkou.

Různé ideové proudy se odráží i v samotné církvi. Zatímco fundamentalisté vidí pravoslaví jako součást státní ideologie, jsou ostře protizápadní, protikatoličtí, protikapitalističtí, nepřejí ekonomickým snahám a demokratická hnutí označují za židozednářská spiknutí, reformisté naopak žádají církevní autonomii, nejsou tak protizápadně vyhraněni a jsou i pro ekumenickou spolupráci. Patriarcha Kirill, kterého sněm ruské pravoslavné církve zvolil do svého čela před dvěma lety, patří k reformnímu křídlu pravoslavné církve.

Politici jistě mají o co usilovat. Jen během deseti let od spuštění perestrojky pokřtila pravoslavná církev 30 milionů Rusů. K pravoslaví se v Rusku hlásí 75 procent ze 142 milionů občanů Ruské federace, i když „za skutečně věřící se v nedávném průzkumu označilo 47 procent Rusů.

Vánoční kritika Kremlu, která zazněla z úst patriarchy, je zřejmým varováním: církev by Putina v příštích prezidentských volbách nemusela podpořit. To by mohl být pro Putina, který se cítí být dopředu vítězem, opravdu velký problém. „Naučme se žít v Boží pravdě, v souladu se svědomím, zbavit se lži, vyzval o Vánocích Kirill politiky i občany. Každopádně se v Rusku po letech Putinova samoděržaví opět něco děje.

Autor: Petr Placák

Sdílet tento příspěvek