Jednobarevné Slovensko – vítězství nebo porážka?


Petr Placák, EUROSKOP, 12. března 2012

Po sobotních parlamentních volbách získalo vedle Maďarska i Slovensko jednobarevnou vládu. Strana Smer Roberta Fica obdržela v předčasných volbách 44 procent hlasů a ve stopadesáti členném parlamentu získala pohodlnou většinu 83 hlasů. K ústavní většině jí shází sedm hlasů.

Nynější úspěch Smeru nespadl z nebe. Zakladatel strany právník Robert Fico dokázal od začátku vystihnout nálady slovenského voliče. V roce 2002 získala nově založená strana 13 procent voličů a o čtyři roky později už to bylo 29%. Jasného vítězství dosáhla strana i v roce 2010, kdy získala bezmála 35%. Díky svému populistickému charakteru odmítly ale zbylé strany s Ficem koalici a Smer skončil v opozici. Se současným ziskem téměř 45% hlasů se Fico už nemusí na nikoho ohlížet. To je vítězství, které se může stát i Ficovou porážkou. Smer ztrácí svou „strategickou výhodu – být v opozici.

Dosavadní středopravicovou vládu Ivety Radičové nepotopil pouze obrovský korupční skandál se zoologickým názvem Gorila – k vypsání předčasných voleb napomohli sami koaliční lídři. Byl to především šéf liberálů Robert Sulík, kdo odmítl podpořit slovenskou vládu při jednání o podpoře eurovalu a svým „principiálním postojem slovenskou reformní vládu potopil. Nejen vládu. Jeho strana Svoboda a solidarita byla „odměněna ztrátou více než polovinou svých voličů a s necelými šesti procenty obdržených hlasů se jentaktak dostala do parlamentu.

K debaklu pravicové vlády přispěla i samotná premiérka Iveta Radičová, která v minulých volbách – coby nová, skandály nezatížená tvář – získala pro stranu SDKU-DS Mikuláše Dzurindy post premiéra. Radičová už před volbami vyhlásila, že se v politice nehodlá nadále angažovat, čímž vlastně svou stranu odepsala. Chtít pak po úřadujícím předsedovi Dzurindovi, aby ze současného skandálu, ve kterém hraje jednu z hlavních rolí, vyvodil osobní zodpovědnost, před volbami z funkce odstoupil a straně tak pomohl, byla čirá bláhovost – viz Gorila. Z 15% hlasů získaných v minulých volbách se strana propadla na pouhou třetinu.

Předseda strany Směr - Sociální demokracie Robert Fico (vlevo) a předseda české sociální demokracie Bohuslav Sobotka 8. března v Národním tenisovém centru v Bratislavě na závěrečném mítinku před parlamentními volbami.

Předseda strany Směr – Sociální demokracie Robert Fico (vlevo) a předseda české sociální demokracie Bohuslav Sobotka 8. března v Národním tenisovém centru v Bratislavě na závěrečném mítinku před parlamentními volbami. Foto čtk

Jedna z mála positivních zpráv slovenských voleb je tak fakt, že do parlamentu se nedostala ostře nacionalistická Slovenská národní strana Jána Sloty (získala 4,55% hlasů). Ta se zprvu vyhraňovala proti Čechům. Po získání slovenské samostatnosti upřela „pozornost na Maďarsko, a když i zde vášně pominuly, začala se ohánět romskou kartou, která je „věčná.

Jak už ovšem bylo řečeno, nynější Ficův úspěch se může velmi rychle stát příslovečným Pyrrhovým vítězstvím a nebylo to jistě jen z programových důvodů, proč všechny zbylé parlamentní strany odmítly jít s Ficem do koalice – slovenskou vládu čeká ekonomická nejistota včetně vysoké nezaměstnanosti. S neradostnými ekonomickými výhledy se chce Fico mimo jiné poprat vyšším zdaněním slovenských bank a nejziskovějších firem. Fico coby Jánošík, který bohatým bere a chudým dává, tak může velmi rychle tvrdě narazit.

Autor: Petr Placák

Sdílet tento příspěvek