Případ Tymošenková a evropský fotbal


Petr Placák, EUROSKOP, 14. květen 2012

Uplynulý víkend se mělo v Jaltě uskutečnit setkání více než dvou desítek prezidentů a předsedů vlád středoevropských a východoevropských zemí. Hostitelská Ukrajina však summit minulý týden raději odvolala.

Více než polovina jeho účastníků, včetně českého prezidenta, totiž dopředu avizovala, že na protest proti pokračujícímu věznění ukrajinské expremiérky Julie Tymošenkové bude summit v Jaltě bojkovat. „Vzhledem k tomu, že někteří evropští vůdci se nemohou summitu zúčastnit, Ukrajina považuje za rozumné odložit schůzku na pozdější dobu, citovala agentura Interfax mluvčího ukrajinské vlády Oleksandra Dikusarova.

S případem Tymošenková stojí před Ukrajinou ale ještě větší problém, a sice možnost bojkotu Mistrovství Evropy ve fotbale 2012, které se má konat příští měsíc a jehož je Kyjev spolupořadatelem. Zatímco německá kancléřka Angela Merkelová o bojkotu mistrovství uvažuje, cestu na fotbal už odřekla celá Evropská komise v čele s předsedou José Manuelem Barrosem a podle britských médií se na zápasy anglického fotbalového týmu na Ukrajinu a do Polska nechystá například ani britský princ William, ačkoli je předsedou anglické fotbalové asociace. Jako první země bojkot evropského mistrovství minulou středu oficiálně oznámilo Rakousko.

V reakci na to se mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleh Vološyn nechal slyšet, že úvahy o bojkotu mistrovství Evropy ve fotbalu jsou návratem k myšlení studené války. Jenže Ukrajina není předmětem zápolení mezi Západem a Východem, jako tomu bylo v době studené války. Postup ukrajinského vedení proti expremiérce Tymošenkové kritizuje i Kreml. Jediný, kdo se kritiky Ukrajiny zatím zdržel, je Polsko.

Eugenia Tymoshenko, daughter of jailed former Ukrainian Prime Minister Yulia Tymoshenko speaks during a forum of Ukraine opposition in Kiev, Ukraine, Saturday, May 12, 2012.(AP Photo/Sergei Chuzavkov)

Evženie Tymošenková, dcera vězněné expremiérky, hovoří na mítinku ukrajninské opozice. Kyjev, 12. května 2012. Foto AP

Má pádný důvod. Polsko je totiž spolupořadatelem evropského šampionátu. Ze strany Varšavy ovšem nejde jen o fotbal. Polsko se léta snaží vystupovat jako patron proevropského politického směřování Ukrajiny. Na Rusku nezávislá, svobodná a demokratická Ukrajina je polským nejvlastnějším zahraničně politickým zájmem. I když je to zájem celé střední Evropy, potažmo celé Unie, Poláci se svou historickou zkušeností tuto otázku vždy vnímali nejostřeji a byli také vždy největšími obhájci a podporovateli Kyjeva. Právě polsko-ukrajinské spolupořádání evropského šampionátu měl toto úsilí podtrhnout. Nyní se ovšem zdá, že je šampionát – alespoň z jeho zahraničněpolitického hlediska – ohrožen.

Mluvčí polského ministerstva zahraničí Marcin Bosacki označil reakce evropských státníků za „nedorozumění a poukázal na dvojí metr Západu hlavně ve vztahu k Číně či Rusku: „Ti, kteří nyní Ukrajině vyhrožují bojkotem evropského šampionátu, nebyli v minulosti tak zásadoví, když šlo o větší země. Zároveň i připomněl, že Polsko se opakovaně zasazovalo za vězněnou vůdkyni opozice Juliji Tymošenkovou. Rovněž polský prezident Bronislaw Komorowski označil snahu bojkotovat Ukrajinu za „zcela nepřiměřenou a premiér Donald Tusk varoval, že bojkot nažene Ukrajinu do náruče Ruska a úsilí o západní integraci této země z uplynulých let bude ztracené.

Postoj Polska je v tomto ohledu pochopitelný. Co pochopitelné není, je chování ukrajinského prezidenta Janukovyče, který v případě Tymošenkové zcela ignoruje zahraničněpolitický rozměr celého případu a z vnitropolitického hlediska vyrábí z Tymošenkové mučednici, jejíž postavení ikony opozice může jen posílit. Janukovyčovo počínání se tak nejspíše jeví jako iracionální osobní msta diktátora, který už se nehodlá své moci nikdy vzdát. Případ Tymošenkové bude mít v dlouhodobějším výhledu dopad i na vnitropolitickou scénu Ukrajiny a bude to především Janukovyč, kdo přitom bude tratit.

Autor: Petr Placák

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality