Soud nad národní suverenitou


Petr Placák, EUROSKOP, 21. května 2012

Minulou středu začal v Haagu před Mezinárodním tribunálem pro bývalou Jugoslávii proces s někdejším vrchním velitelem bosenskosrbské armády Ratkem Mladičem, přezdívaným balkánský řezník.

Mladič je obviněn ze všech tří hlavních zločinů, které spadají pod mezinárodní tribunál: z válečných zločinů, ze zločinů proti lidskosti a z genocidy, kterých se měl dopustit během války v Bosně v letech 1992- 1995, přičemž obvinění z genocidy se týká masakru ve Srebrenici, kde jeho jednotky v červenci 1995 postříleli 7000 Muslimů. Pokud ho soud shledá vinným, hrozí mu doživotní vězení.

I když Haagský tribunál obvinil Mladiče už v roce 1995, generál si spokojeně žil dál zcela veřejně v Bělehradě pod ochranou režimu prezidenta Miloševiče. Teprve když v roce 2000 donutily mohutné demonstrace Miloševiče přiznat porážku v prezidentských volbách a odstoupit, začal se Mladič ukrývat. I tehdy se ovšem spekulovalo o tom, že srbská tajná služba ví, kde se nachází. Před soud v Haagu nakonec ale doputoval nejen jeho ochránce Miloševič, či bosenskosrbský vůdce Radovan Karadžič, který byl dopaden v roce 2008 v Bělehradě, kde žil pod falešnou identitou léčitele. I když Mladič unikal ještě další tři roky, nakonec spadla klec i v jeho případě – byl zadržen loňského května v Lazarevu na severu Srbska.

Kritici mezinárodních tribunálů, a obzvláště toho pro bývalou Jugoslávii, tvrdí, že jde o nástroj velmocenské politiky, jehož pravidla určují vítězi. Mladič v tomto duchu kdysi obvinil Západ, že jeho stíhání je účelové a prohlásil, že půjde do Haagu, „jakmile se tam dostaví američtí generálové, kteří vedli válku ve Vietnamu, a britští, kteří válčili na Falklandských ostrovech.

Former Bosnian Serb Gen. Ratko Mladic sits in the court room during his initial appearance at the U.N.'s Yugoslav war crimes tribunal in The Hague, Netherlands, Friday, June 3, 2011. Mladic's appearance Friday at the Yugoslav war crimes tribunal in The Hague is his first public appearance since he went into hiding nearly 16 years ago, when he was indicted for genocide and war crimes committed in the 1992-95 Bosnian war. (AP Photo/Martin Meissner, Pool)

Ratko Mladič, bývalý vládce nad životem a smrtí na lavici obžalovaných. Foto AP

Je nepochybné, že mezinárodní trestní tribunály, respektive jejich ustavení má politický rozměr. To ovšem automaticky neznamená jejich delegitimisaci. V každém případě je vždy nutno vážit nejen následky, ale i příčiny, nejen prostředky, ale i cíle. Válečných zločinů se za druhé světové války nepochybně dopustili i Spojenci. Kdyby však byli souzeni na jedné lavici spolu s nacistickými zločinci, stala by se z historie nebezpečná fraška, kde bojují všichni proti všem a v rámci toho je vše dovoleno.

Při zřízení mezinárodních trestních tribunálů se vychází z toho, že v autoritativních, polodemokratických či populistických režimech, které operují s vyhraněným nacionalismem, nelze odpovědné osoby postavit před soud – na rozdíl od „civilních demokracií, kde je vláda kontrolována opozicí, nezávislou justicí a tiskem. Je to universální, nadnárodní nástroj k omezení vlád demagogů a populistů, kteří zneužívají národní suverenitu způsobem, který omezuje práva vlastních občanů a nakonec ohrožuje i mezinárodní společenství.

Autor: Petr Placák

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality