Řecké volby se skřípěním zubů


Petr Placák, EUROSKOP, 18. června 2012

V opakovaných řeckých parlamentních volbách zvítězila pravicová strana Národní demokracie a spolu se socialisty z PASOK bude moci v parlamentu sestavit vládní většinu. Obě tyto tradiční řecké strany jsou garanty úsporných opatření, které jsou podmínkou pro setrvání Řecka v eurozóně.

Volby na začátku května skončily patem, žádná z řeckých stran nebyla schopna sestavit vládu, nedohodly se ani na koalici a Řekové tak měli při včerejším hlasování „na krku nůž. „Třetí kolo voleb by bylo sebevražedné. Řecko musí mít vládu za každou cenu, varoval před bezvládím v situaci, v jaké se Řecko nachází, šéf Národní demokracie Samaras.

Volby byly pro Řecko opravdu osudové. Poslední průzkumy naznačovaly, že o vítězství se bude přetahovat Nová demokracie (ND) s levicovým seskupením SYRIZA, které dopředu avizovalo, že bude dohodnutá úsporná opatření bojkotovat a Řekové v očekávání nejhoršího vybírali vklady z bank a zásobovali se trvanlivými potravinami.

V demokracii už to tak bývá, že lid nevolí vždy ideálně, respektive v době krize je nachýlen volit vždy nebezpečně v touze potrestat ty, kteří byli dosud u moci. V případě řeckých voleb to ovšem byly právě tradiční strany ND a PASOK, které se od pádu junty v roce 1974 střídaly u moci a více méně fungovaly jako taková „opoziční smlouva. Dnes tedy mají zachraňovat Řecko ty strany, které krizi zavinily, po dlouhá desetiletí v zemi tolerovaly korupci a klientelismus, a lze si dobře představit, s jak velkým skřípením zubů pro ně odpovědní Řekové, kteří nechtěli zemi zavést ještě do větší krize, hlasovali.

A Greek man wearing a replica of an ancient warrior's helmet drives a motorcycles around Omonia Square to celebrate the country's win against Russia in the Euro 2012 soccer tournament in central Athens, late Saturday, June 16, 2012. (AP Photo/Petros Karadjias)

Muž na mopedu v replice starořecké válečné masky a kopí slaví vítězství Řeků nad Rusy na Mistrovství Evropy ve fotbale. Athény, 16. června 2012. Foto AP

Varianta ke „zkorumpovaným stranám byla totiž dosti divoká. Hlavní opoziční síla Koalice radikální levice SYRIZA deklarovala zrušit či omezit úsporná opatření, znárodnit banky a zmrazit privatizace. Zároveň se však vyslovila pro zachování členství v eurozóně.

Tento poněkud schizofrenní postoj byl asi nejblíže lidovým představám o „vyřešení krize: my se neuskromníme a zároveň si ponecháme euro, protože návrat k drachmě by nás ještě více ožebračil.

To je ovšem postoj, který by zemi zavedl do totálního chaosu a připravil horké chvilky celé Evropské unii. SYRIZA by se přitom mohla spojit s Demokratickou levicí a Komunistickou stranou s její tradiční strategií: čím hůř je na tom země ekonomicky, tím lépe pro komunistické ideály. Komunisté by také beze všeho vyměnili euro za drachmu.

Pro další vývoj Řecka je ovšem fakt, že SYRIZA skončila jako druhá nejsilnější strana ne příliš povzbudivý. To se může ukázat hned po skončených volbách, kdy její voliči, frustrování, že volby nedopadly podle jejich gusta, vyjdou do ulic.

Každopádně výsledek včerejších voleb v Řecku byl přece jen vítězství jistého řádu nad zcela nejistým chaosem. V reakci na výsledky řeckých voleb euro na světových trzích o malinko posílilo.

Autor: Petr Placák

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality