Nobelova cena: Evropané jsou za blbce


Petr Placák, EUROSKOP, 17. října 2012

Letošní Nobelovu cenu míru získala Evropská unie. Podle výboru, který cenu uděluje, ji Unie získala proto, že proces evropského sjednocování zabránil v Evropě válkám: „Evropská unie a její předchůdci po dobu více než 60 let přispívají k míru, usmíření, k demokracii a dodržování lidských práv na kontinentě.“ Nemá ovšem Unie něco podobného v popisu práce. Není to tak trochu ocenění koně za to, že je kůň?

Rozhodnutí Nobelova výboru je nešťastné hned z několika důvodů. Přes některá kontroversní rozhodnutí v minulosti, jako bylo udělení mírové ceny americkému prezidentu Baracku Obamovi de facto k pouhému nástupu do funkce v roce 2009, má cena ve světě stále prvořadou prestiž. Cena je efektivní a přitom nenásilný způsob, jak šířit ideje a hodnoty Západu ve světě, který se proti němu často nepřátelsky vymezuje. Nobelova cena je svým způsobem naše poselství, které by mělo směřovat ven, mimo Unii, do problematických zemí třetího světa.

Nobelův výbor sice jmenují norské parlamentní strany, ale ve svém rozhodování je nezávislý. Oceněním aktivistů či organizací všude po světě, které se zasazují o dodržování lidských práv v diktátorských režimech, může Západ prosazovat své hodnoty, aniž by někdo mohl nějaké vládě vyčítat, že se vměšuje do vnitřních záležitostí třetích zemí, i když se o to autoritářské režimy pravidelně pokouší – viz druhdy komunistické Československo při udělení Nobelovy ceny za literaturu básníku Jaroslavu Seifertovi, signatáři Charty 77, nebo dnes Čína.

Barosso EU2020

Bude Evropa v roce 2020 už úplně senilní? Předseda Evropské komise José Manuel Barroso na konferenci Evropa 2020. Foto čtk

Navíc nejde jen o symbolické gesto. Cena je spojena s prémií 1,2 miliónu dolarů, což je suma, s jejíž pomocí by mohlo léta žít hned několik lidskoprávních organisací. Co bude Brusel s těmi penězi dělat?

Bruselští lídři ovšem přijali zprávu s nadšením. Unijní prezident Herman Rompuy byl oceněním „hluboce dojat, šéf NATO Anders Dogh Rasmussen mu gratuloval s tím, že jde o podporu evropského projektu v těžké době hospodářské krize a Rompuymu gratulovali i národní politici. Předseda Evropské komise José Manuel Barroso prohlásil, že je to „velká pocta pro všechny Evropany.

Ocenění Unie Nobelovou cenou míru je ale spíše ostuda pro Evropany – před statisíci či miliony odvážných, idealisticky založených lidí, kteří všude po světě brání nejzákladnější lidské svobody v těžkých podmínkách, často s nasazením vlastního života, kteří s nadějí hledí k Západu jako k protektoru toho, za co oni bojují, jsme se my, kteří žijeme v blahobytu, míru a bezpečí zesměšnili. Tím, že si Evropané udělili cenu sami sobě, jakoby na prosazování lidských práv ve světě rezignovali, v jakési stařecké senilitě se uzavírali sami do sebe. Nobelův výbor udělal z Evropanů blbce.

Autor: Petr Placák

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality