Zvítězil americký sen


Petr Placák, EUROSKOP, 9.11. 2012

Navzdory očekávání nejtěsnějšího výsledku zvítězil v amerických prezidentských volbách demokratický kandidát Barack Obama nakonec poměrně přesvědčivě nad svým republikánským vyzyvatelem Mittem Romneym. Obama je v americké historii čtvrtý demokrat, kterému se prezidentský post povedlo obhájit.

Jestliže aktéři amerických prezidentských voleb mluvili o svátku demokracie, není to v Americe zas taková fráze. K volbám dorazilo 60% amerických voličů, přenášela je v přímém přenosu víc než desítka amerických televizních stanic a volby na televizních obrazovkách sledovalo 70 milionů diváků. Rekordní pak byla debata k volbám na sociálních sítích, kterými prošly desítky milionů názorů a vzkazů.

Znovuzvolení demokratického kandidáta, který je černošského původu a má islámské kořeny, ukázaly, že Amerika bílého protestanta, která byla tváří Spojených států po většinu minulého století, je definitivně minulostí. Americké menšiny, etnické i náboženské, se s konečnou platností emancipovaly, staly se součástí Ameriky i na té nejvyšší úrovni.

Současně ovšem volba naznačuje i jisté možné problémy do budoucna, a sice možné štěpení Američanů ne na základě politických či ekonomických priorit, ale podle jejich původu. Zatímco Romney získal 60 procent bělošských hlasů a jeho soupeř 38 procent, Obamu naproti tomu podpořila drtivá většina černošských obyvatel Ameriky (93 procent), a také výrazná většina Američanů hispánského původu (69 procent). To ovšem naznačuje, že rasový problém v multietnické americké společnosti přetrvává z minulosti a může zemi přinést nové problémy – ale ovšem i nové výzvy.

Ze zahraničně politického postavení Ameriky je opětovná volba Obamy triumf: Ukazuje, že ve Spojených státech může na ten nejvyšší post dosáhnout člověk bez ohledu na jeho sociální, etnický, náboženský etc. původ. V tom je síla americké demokracie a její, přes přirozené potíže, stále nehynoucí přitažlivosti v porovnání s režimy, které se konstitují na etnickém, náboženském či ideologickém základě – od Číny přes Írán po současné Rusko. Prezidentské volby ve Spojených státech byly opětovnou demonstrací amerického snu před světem.

Pro Evropu se vítězstvím Baracka Obama nic nemění – Spojené státy zůstávají strategickým spojencem starého kontinentu, což platí i pro Českou republiku. Obamovi k znovuzvolení gratulovala jak vláda, tak i lídr opozice ČSSD.

Autor: Petr Placák, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality