Konstituce Ukrajiny


Petr Placák, EUROSKOP, 24. února 2014

Před necelým měsícem jsme na Euroskopu uveřejnili komentář k situaci na Ukrajině, jehož titulek zněl: Politické diletantství v Kyjevě. Vládní garnitura ukrajinského prezidenta Janukovyče dovedla toto diletantství do hořkého konce.

Napsali jsme, že Janukovyčova vláda se chová podobně, jako se chovala čs. komunistická vláda před listopadem 1989, nebo jakýkoli jiný autoritativní, či zcela zkorumpovaný režim, který díky způsobu svého vládnutí nemá možnost kam ustoupit – nemůže připustit, aby jej mohl někdo vystřídat, protože by se tak vystavil možnosti trestního stíhání. Pomocí různých nečistých praktik využívá či zneužívá vládu ke svým partikulárním mocenským a ekonomickým zájmům, a když pak přijde krize, nemá takováto vláda možnost pružně jednat, nebo zmírňovat ve společnosti napětí, jak je tomu ve standardních demokraciích, kde je demise základním nástrojem pro uvolnění napětí ve společnosti a předcházení krize.

Přesně to nebyl Janukovyčův režim díky svému charakteru schopen. Dostal se sice k moci legitimní cestou svobodných voleb (to se ovšem nacisté i komunisté dostali taky), ale díky svému kriminálnímu způsobu vládnutí, jak ukazují dokumenty, které se dostaly do ruky opozici, nebyl schopen reagovat na sebemenší kolizi, chycen v pasti svého zločinného počínání držel kurs stále stejným směrem, i když jeho změna se už dávno stala pro existenci režimu životní nutností.

V „logice“ výše uvedeného nakonec režim proti demonstrantům v ulicích hlavního města nasadil ostřelovače, kteří protestující, vyzbrojené jen štíty a basebalovými pálkami, ze zálohy doslova popravovali přesně mířenými střelami do hlavy a do týla.

Důvod chování pana Janukovyče a spol. se ukázal brzy po jeho pádu, kdy se opozice dostala do jeho luxusních sídel, kde vedle obrovského komplexu se zoologickou zahradou, jehož pozemsky měly být určeny původně charitativní organizaci, byly objeveny stohy dokumentů, kteří rychle prchající Janukovyčovi lidé nebyli schopni zničit a které svědčí o mafiánském charakteru Janukovyčova výkonu politiky .

Janukovyč dovládl jako opravdový mafián: slíbil opozici podepsat dohody, podle kterých by přišel o část své moci a podle kterých měly být vypsány předčasné volby, aby získal čas. Zatím nechal tajně v noci naložit na nákladní auta nejcennější majetek a zmizel neznámo kam na východ země, kde jsou jeho stoupenci.

Celá tragická věc má ovšem pro Ukrajinu i dobrou stránku: dnešní dění je součást ukrajinské emancipace zdola, ve které vzniká nová, nezávislá Ukrajina, která si své místo mezi svobodnými národy světa vybojovala sama – i přes tzv. Oranžovou revoluci byla Ukrajina dosud více méně zbytkové území poté, co se Sovětský svaz v roce 1991 rozpadl. Ukrajinci ukázali, že jsou svébytný národ, nezávislý na Moskvě, což by mělo být i v zájmu Kremlu. A pochopitelně především v zájmu Evropské unie, která musí o budoucnosti země jednat na prvním místě a výhradně s Kyjevem. I když Ukrajinu čekají velké potíže a bolestivé reformy, budou mít konečně svůj smysl.

Autor: Petr Placák

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality