Slovensko volí prezidenta


Petr Placák, EUROSKOP, 24. března 2014

Slovensko má za sebou první kolo prezidentských voleb. Slováci v sobotu vyberou hlavu státu ze dvou kandidátů, kteří postoupili do druhého kola – volí mezi dosavadním premiérem Robertem Ficem a nepolitikem, podnikatelem a filantropem Andrejem Kiskou.

V předvolební kampani dominoval především střet Roberta Fica a ostatních kandidátů, kteří varovali před tím, že by Ficova strana Smer, která slovenské politické scéně léta dominuje, získala s prezidentským postem další nejvyšší ústavní funkci a Slovensko by se tak stalo zemí „jedné strany“.

Ze čtveřice kandidátů, kteří měli tomuto vývoji zabránit, občané poslali do druhého kola poněkud překvapivě ne příliš výrazného, slušně vystupujícího Andreje Kiska. Druhé kolo voleb tak bude mimo jiné soubojem dvou odlišných přístupů k veřejné službě: vyzývavého populismu, který charakterizuje styl politiky Roberta Fica, s neagresivním vystupováním Andreje Kisky, poněkud záhadného soukromníka, za kterým nestojí žádné politické síly a který se distancoval od dosavadního stylu politiky na Slovensku. Zatímco Robert Fico otevřeně prohlásil, že by chtěl váhu prezidentské funkce posílit, Kiska zdůrazňuje vyváženou dělbu moci tak, jak je nastavena v ústavě.

Kdo bude prezident? Do druhého kola postoupivší kandidáti (zprava) Robert Fico a Andrej Kiska vystoupili 16. března v Bratislavě v televizní debatě po prvním kole slovenských prezidentských voleb. Foto čtk

Spíše než o politických vizích tak jsou slovenské prezidentské volby lidovým referendem o Ficově vládě, přičemž jde především o nesplněné sociálně populistické sliby, které dala voličům. Ústupem na prezidentský post chce zřejmě Fico přečkat období, ve kterém bude muset jeho strana Smer účtovat za léta vlády, kdy se soustředila spíše na to, jak se udržet u moci, než aby vážně řešila problémy.

Kiska může v tomto ohledu stavět proti svému protivníkovi především konkrétní charitativní projekty. Na otázku českých novin, jaký je rozdíl mezi ním a Andrejem Babišem, odpověděl, že si před osmi lety řekl, že už vydělal dost a nadále se bude věnovat pomoci druhým. Kiska založil charitativní organisaci Dobrý anděl, která se zaměřila na pomoc nízkopříjmových rodin s nemocnými dětmi. Ve spolupráci s onkology a pediatry nadace rozdělila 22 milionů eur (600 milionů korun) mezi cca šest tisíc rodin.

Nejde ale jen o styl politiky. Z českého či evropského hlediska je důležitá i zahraniční politika Bratislavy, zvláště vztah Bratislavy k Moskvě, který nabyl událostmi na Ukrajině zvláštní naléhavosti. Byla to ovšem Ficova vláda, která petrifikovala závislost Slovenska ve strategických surovinách na Rusku. Premiér Fico přicházel v tomto ohledu i s takovými „bizarními“ návrhy, jako byl projekt prodloužení širokorozchodné železnice, po které jezdí vlaky v zemích bývalého sovětského impéria, do Bratislavy. Dosavadní slovenský prezident Ivan Gašparovič Ficův tah na ruskou branku jen potvrzoval – nikdy ostatně neudělal nic, co by předtím strana Směr neposvětila.

Na otázku Lidových novin, jak by reagoval jako slovenský prezident na ruskou okupaci Krymu, Andrej Kiska odpověděl, že je třeba si především uvědomit, že Slovensko je členem NATO a Evropské unie: „Náš postoj by měl být proto společný, jasný a čitelný. My jako Slovensko jsme trochu příliš váhali s vyjádřením jasného názoru a příliš pozdě jasně pojmenovali, že jde o ruskou agresi,“ řekl Kiska a dodal, že ruskou akci považuje za agresi, krymské referendum za nelegální a Evropská unie by podle něj měla přijmout jasné kroky. Robert Fico se v rámci dosavadní „východní politiky“ svého kabinetu naproti tomu nechal slyšet, že nerozumí tomu, co se na Ukrajině událo.

Výsledek prvního kola, kdy Robert Fico získal 28% hlasů, o pouhá čtyři procenta víc než Andrej Kiska, byl bezpochyby pro Fica zklamáním. Nic ale není rozhodnuto. Ve druhém kole se sice mohou spojit ti, kteří volili kandidáty proti Ficovi v prvním kole, ale nedobrý výsledek také může zmobilizovat Ficovi podporovatele, kteří nepřišli v prvním kole k volbám, protože měli za to, že vítězství Fica je jasné.

Autor: Petr Placák

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality