Kdo jsou Junckerovi místopředsedové?


Euroskop, 10.9. 2014

Složení nové Evropské komise v Bruselu oznámil její budoucí šéf Jean-Claude Juncker. Nová unijní exekutiva bude mít celkem sedm místopředsedů, kteří budou koordinovat jednotlivé týmy komisařů.

Komisi jako celek musí ještě potvrdit Evropský parlament. V 28členné komisi, která má začít fungovat v listopadu, je devět žen. Věkově je nastupující EK mladší než stávající tým Josého Barrosa. V komisi bude pracovat 5 bývalých premiérů, 7 komisařů má zkušenosti z minulé Evropské komise.

Mezi eurokomisaři je 14 členů spojeno s Evropskou lidovou stranou (EPP), 8 jich patří k evropským socialistům (S/D), 5 k liberálům (ALDE) a jeden k Evropským konzervativcům a reformistům (ECR). Česká komisařka Věra Jourová, která dostala portfolio spravedlnosti, ochrany spotřebitele a rovnosti pohlaví, náleži do ALDE.

Důležití místopředsedové

Juncker odmítl, že by jednotlivá portfolia byla přidělována jednotlivým národním státům. „Nikdo není izolován na svém lénu či ve své přihrádce. Každý by měl spolupracovat,“ poznamenal. Klíčové podle něj bude fungovat na základě politických priorit. „Jsem týmový hráč, nebudu diktátor,“ upozornil předseda budoucí komise.

„Rozhodl jsem se udělat některé změny a zatřást s věcmi,“ poznamenal Juncker. Prvním místopředsedou komise se stane Nizozemec Frans Timmermans, který bude odpovídat za zlepšení regulačních pravidel, vztahů mezi evropskými institucemi a právní otázky.

Podle Junckera je postavení místopředsedů Komise pro práci jeho týmu klíčové. Viceprezidenti mají fungovat jako jakýsi „filtr“ mezi ním a skupinami komisařů. Ze sedmi místopředsedů jsou čtyři z postkomunistických zemí – Bulharska, Slovinska, Estonska a Lotyšska. Tři z nich jsou ženy.

Juncker ale zdůraznil, že rozhodně nedělí komisaře na první a druhou třídu. „Tak to není. Místopředsedové a ostatní budou pracovat dohromady ve velmi blízkém týmu,“ vysvětlil Juncker své představy.

Místopředsedové budou koordinovat práce ve čtyřech základních oblastech.

  • podpora tvorby pracovních míst, růstu a investic
  • digitální trh
  • energetická unie a klimatická politika
  • měnová a ekonomická unie

Jméno české eurokomisařky Věry Jourové je v materiálech zmiňováno u digitálního trhu a měnové unie.

Kdo jsou místopředsedové?

Už od posledního unijního summitu je známé jméno Italky Federiky Mogheriniové, která je jako šéfka evropské diplomacie také jedním z místopředsedů komise. Odpovídat bude rovněž za bezpečnostní politiku.

Za rozpočtové otázky a lidské zdroje bude odpovídat místopředsedkyně komise Kristalina Georgievová z Bulharska, která byla členkou končící Barrosovy komise. Slovinka Alenka Bratušeková dostala jako místopředsedkyně na starosti budování energetické unie, někdejší estonský premiér Andrus Ansip bude místopředsedou odpovědným za digitální trh.

Sociální dialog a otázky společné měny euro bude mít na starosti lotyšský expremiér Valdis Dombrovskis. Někdejší finský premiér Jyrki Katainen bude odpovídat za problematiku zaměstnanosti, růstu, investic a konkurenceschopnosti. Tým místopředsedů má podle podle Junckera velké zkušenosti, mnozí jako premiéři už týmy podřízených koordinovali.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek