Sněmovnu ovládl Lisabon


Petr Kolář, David Hluštík, Lidové noviny, 18. února 2009

Česko po včerejšku učinilo významný krok k tomu, aby ze států sedmadvacítky Evropské unie zůstala už jen jediná země, která neschválila Lisabonskou smlouvu: Irsko. Čeští poslanci totiž včera po měsících odkladů přistoupili k ratifikaci tzv. euroústavy. Zákonodárci o smlouvě včera jednali tři hodiny, samotné hlasování si ale nechali až na dnešek.

Až dosud chybějící hlasy včera slíbila nejsilnější vládní strana ODS. Pro byli i sociální demokraté, lidovci a zelení, kteří přijetí euroústavy požadují dlouhodobě. Občanští demokraté, kteří dosud smlouvu většinově odmítali, nakonec přistoupili na argumentaci svého šéfa Mirka Topolánka. Premiér, který nyní předsedá Evropské radě, opět zopakoval, že Lisabonská smlouva je sice špatná, ale ta příští by podle jeho mínění byla ještě horší.

„Neschválení nesmí dát velkým státům záminku vytlačit nás od jednacího stolu. V případě ne Lisabonské smlouvě se dostaneme na periferii. Není to, že bych jásal, nejásám, ale budu hlasovat pro a vyzývám k tomu i své stranické kolegy, řekl včera Topolánek v závěru svého vystoupení ve sněmovně.

Hlasování nanečisto a hrozby rebelů

Občanští demokraté si přitom už předtím udělali na zasedání svého poslaneckého klubu orientační hlasování. „Ze zhruba padesátky přítomných bylo asi třicet pro, zbytek proti, podotkl jeden z poslanců ODS. Smlouva by tak měla mít zaručeno nutných 120 poslaneckých hlasů pro přijetí.

Jedinou stranou, která podporu Lisabonské smlouvě odmítla jako celek, se tak stali komunisté. Ti i včera trvali na referendu o smlouvě, stejně jako část poslanců ODS, odmítajících smlouvu i změnu jednacího řádu Parlamentu. Tak, aby měla sněmovna i Senát pojistku, že vláda při předávání kompetencí do Bruselu ani jednu z komor parlamentu neobejde. Tento bod ale budou poslankyně a poslanci projednávat až v pátek.

Nejvýraznější odpůrci smlouvy z ODS, jako například Alena Páralová, zase hrozili vystoupením z poslaneckého klubu, případně z celé strany…

Lisabonskou smlouvu ještě čekají velké problémy v Senátu. Část senátorů z ODS se chce opět obrátit k Ústavnímu soudu. Navíc coby představitelé nejsilnější senátní frakce prohlašují, že bez změn jednacího řádu parlamentu budou hlasovat proti smlouvě.

Tu navíc chtějí projednat nejdřív v dubnu. „Kolegové riskují naše odmítnutí. Myslím, že nikam nepospícháme. Neměli by se nechat vydírat dalšími stranami ve sněmovně, řekl senátor Jaroslav Kubera z ODS.

Autor: Petr Kolář, David Hluštík

Sdílet tento příspěvek