Medvědi a medvědáři


Zbyněk Petráček, Lidové noviny, 10. dubna 2009

Jestli chcete na něco vsadit výplatu, pak na to, že vedení Rady EU se za Fischerovy vlády chopí Václav Klaus. „Tuto věc jsme ještě neřešili,“ řekl včera prezident. Ale kdo Klause sleduje soustavněji, ví, že fakticky je to vyřešeno už od pádu Mirka Topolánka.

Václav Klaus se na tu roli jednak očividně těší, navíc má na své straně racionální argument. Je-li české předsednictví právě v polovině a nemámeli přepřahat v polovině brodu, kdo jiný by mohl reprezentovat Prahu v Evropě? Koho jiného tam znají, kdo jiný je rozčiluje, respektive koho jiného oni sami rozčilují? Václava Klause. Takže v tomto ohledu je jasno, ať už ta šéfovská role bude formalizována jakkoliv.

Pro eurofederalisty nastane doba Klausova temna. Jak ale může škodit bez potřebné pravomoci? Třeba tak, jak to – v kontextu pražské návštěvy Baracka Obamy – popsal pro týdeník Respekt odcházející vicepremiér Vondra: „Podívejte se na ten bilaterální program, kolik místa se zabere ceremoniemi, když je tak málo času. Šlo o to, kam upřít pozornost: na ceremonii, nebo na nějaký vážnější rozhovor? A rozhodnutí bylo starostí prezidenta.

Není ovšem jasné, čeho tím Klaus dosáhne. Své ideje bude v Evropě prosazovat muž, který vždy tvrdil, že vláda má být s mandátem a plnohodnotná. Proč tedy týž muž reprezentuje vládu neplnohodnotnou? Že jen zachraňuje situaci? Tohle v Evropě nikoho zajímat nebude, je-li známo, že právě Klaus svým požadavkem na rychlý odchod Topolánkova kabinetu tu situaci zformoval. Spíše si evropští politici všimnou, že Jan Fischer bude fungovat podle Klausova scénáře: bude zaujímat takovou pozici, jakou má podle instrukcí zaujmout.

V lednu se mluvilo o tom, že v tandemu odcházejícího a přicházejícího šéfa, tedy Sarkozyho a Topolánka je ten druhý medvědem a první medvědářem. Vyjadřovalo to sice jistou nesvéprávnost, ale ta se týkala první evropské ligy. I nastupující tandem Klaus-Fischer zavání medvědem a medvědářem, ale ti patří do ligy druhé.

Autor: Zbyněk Petráček

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality