Luxus čekání na euro


Lenka Zlámalová, Hospodářské noviny, 19. května 2009

Bohuslav Sobotka přiznává, co všichni přinejmenším pár měsíců ví: Na euro do roku 2014 zapomeňme. Je jedno, jestli ho chceme, nebo ne, prostě na něj nebudeme mít. V příštích letech těžko srazíme schodek veřejných financí pod tři procenta HDP, žádaná pro přijetí společné měny.

Přirozený odklad nám dává luxusní prostor na pečlivé pozorování eura v těžkém testu. Dostali jsme příležitost rozhodnout se lépe než před krizí. Extrémní situace vždy odkryjí silné stránky i slabiny.

U eura se zatím neukázalo, zda je lepší plout v krizi na velkém parníku společné měny (jak je přesvědčen Alexandr Vondra), nebo na malé bárce národní měny (jak tvrdí třeba Miroslav Singer).

Když se začátkem roku vyhrotila situace v Maďarsku a investoři zanevřeli na celou střední Evropu – s forintem začala prudce padat i koruna a zlotý – zdálo se, že jedinou chráněnou oázou je Slovensko s eurem. Jenže teď Slováci prožívají nejhlubší recesi v regionu. Bratislava ohlásila propad o 5,2 procenta, zatímco Praha „jen o 3,4 procenta a zatracovaná Budapešť o 4,7 procenta. Tyto výsledky přitom přesně zachycují dobu prudkých vzestupů a pádů forintu a korun. Jim navzdory jsme na tom lépe než Slováci.

Z čísla se samozřejmě nedají dělat dalekosáhlé soudy. Za hluboký slovenský propad nemůže euro, ale spíš to, že je ještě víc než my závislé na automobilkách, pro které byl začátek roku kritický. Euro ale pro Slováky není pojistkou proti krizi. Oslabené měny naopak mohly pomoci českým a maďarským vývozcům.

Z prvních dat se dá vyčíst i další zajímavý trend: nejhůř jsou na tom Lotyši (-18,6 %), Estonci (-15,6 %) a Litevci (-10,9 %). Všechny pobaltské země mají své měny svázány s eurem a mnoho rodin a firem v něm má hypotéky a úvěry.

Krize ale hlavně odkryla, jak dlouhodobou stabilitu eura ohrožují Irové, Řekové a Italové, kteří se s obrovskými dluhy ocitli na hraně státního bankrotu.

Chápeme, jak je pro vývozce, kteří táhnou českou ekonomiku v nejisté době, důležitá stabilní měna. Pro euronadšence i euroskeptiky je ale teď nejvýhodnější zapomenout na zbrklá rozhodnutí a sledovat, jak euro obstojí.

Autor: Lenka Zlámalová

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality