Vlčkova skandální cesta za Hamasem


Viliam Buchert, Mladá fronta DNES, 11. června 2009

Hůř už to dopadnout nemohlo. Evropská parlamentní delegace, kterou vede předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček, se rozdělila při návštěvě Gazy v názorech, zda, jak a proč jednat se zástupci hnutí Hamas, které EU považuje za teroristickou organizaci. Vlček v problému „plave“. Bohužel to není v jeho případě poprvé.

Předseda Sněmovny nebyl schopen ohlídat, co se na jeho misi bude dít. Nebyl ani schopen si uvědomit, na jak výbušnou půdu, pokud jde o Gazu, vstupuje a že každý krok delegace bude pod bedlivou kontrolou.

Vydatně ke skandálu kvůli setkání s Hamasem přispěl Vlčkův zahraničněpolitický poradce, exministr české diplomacie Jan Kavan. Právě on se společně s dalším bývalým poslancem sociální demokracie Vladimírem Laštůvkou a několika evropskými politiky se zástupci Hamasu setkal (Vlček na jednání nebyl). A to i přes předchozí neustálé zaklínání, že na této cestě se nic podobného nestane

Ukazuje to na známé slabiny Miloslava Vlčka (horšího předsedu Sněmovny Česko od svého vzniku v roce 1993 nemělo), ale i na bláznivou a neodpovědnou zahraniční politiku celé Evropské unie. Ta je dlouhá léta nejednotná a nelze ji v některých případech korigovat. Pohybuje se od ultralevých až po ultrapravé názory, a je tudíž pro svět těžko pochopitelná.

Problémem také je, že Česko je v současnosti předsedající zemí Rady EU, takže lze výlet parlamentářů na Blízký východ a jejich jednání s Hamasem přeložit i jako naše selhání. Přestože Vlčkova delegace s předsednictvím nemá zas tolik společného.

Pokud se už někdo z evropských politiků chtěl sejít s představiteli Hamasu, tak to měl udělat tajně a neměl být rozhodně členem oficiální delegace.

Celá kauza však předznamenala možná to, co se bojí mnoho lidí v Evropě vyslovit: Má se už jednat s Hamasem? Jsou na to již strany konfliktu připravené? Neopouštíme tím navždy Izrael, který řeší s Palestinci kardinální otázky mírové či válečné budoucnosti? Přispěje to nějak k míru na Blízkém východě?

Pokud má být někdy dosaženo usmíření na Blízkém východě, tak donekonečna nebude možné ignorovat ani Hamas, ani podobné hnutí Hizballáh, jež operuje zejména v Libanonu. Mají totiž na některých územích poměrně velkou podporu veřejnosti a prosazují se také ve volbách. Zavírat před tím oči nemá smysl.

Podobná situace kdysi nastala s Jásirem Arafatem, který také dlouho chodil po teroristických cestách a bylo nepředstavitelné, že by s ním Izraelci jednali. Nakonec se to zejména za přispění Američanů stalo.¨

Ale jednání s Hamasem přichází v úvahu pouze za splnění mnoha podmínek. Například, že plně uzná existenci Státu Izrael, že se vzdá své ideologie teroristických útoků a bude plně spolupracovat na mírovém uspořádání přijatelném pro Palestince i Izrael.

Taková situace však ještě nenastala, proto musí být Hamas držen za zdí, která ho od vyjednávání dělí. I když – v politice není nic nemožné. Je například známo, že Američané navazují opatrné kontakty s částí fundamentalistického hnutí Taliban a vyjednávají s ním (samozřejmě ne oficiálně a ne na vysoké úrovni) o míru v Afghánistánu. Může nastat i situace, že se do podobné situace podaří dostat i Hamasu.

Způsob, jakým se o to pokusili někteří členové delegace Miloslava Vlčka, však byla naprosto neprozíravá a za současné situace skandální. Nic nepřinesla, nic nezlepšila, radikálům z Hamasu prospěla, Evropě uškodila.

Autor: Viliam Buchert

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality