Předsednictví končí úspěchem


Klára Hájková, Hospodářské noviny, 16. června 2009

Poslední zasedání evropských ministrů financí v rámci českého předsednictví přineslo jeden důležitý průlom v dohledu nad finančními trhy. Podařilo se totiž nalézt politickou dohodu o budoucím uspořádání dohledu a novém systému tvorby evropského práva. Vzniknout mají rovnou dva typy institucí, které zastřeší práci národních dohlížitelů.

Předně vznikne Evropská rada pro systémová rizika, složená převážně z guvernérů centrálních bank. Ta se bude věnovat dohledu nad makrofinanční stabilitou. Finanční krize totiž ukázala, že dohled, který je v současnosti zaměřen zejména na jednotlivé hráče finančního trhu, mnohdy opomíjí důležité sledování systému jako celku.

Sjednocující pohled shora by tak měl přispět k tomu, aby napříště v jednotlivých zemích nedocházelo například k neúměrnému hromadění půjček v cizích měnách – a v případě náhlých devalvací pak potažmo k ohrožení celého bankovního sektoru.

Krom toho má úpravy doznat i systém dohledu nad samotnými institucemi finančního trhu. Každodenní dozor národních orgánů jednotlivých zemí by měl být doplněn a posílen na unijní úrovni. Docílit se toho má přeměnou stávajících unijních výborů na Evropské agentury s plnou právní subjektivitou. Toto je důležitý průlom, který byl léta odmítán a na kterém se nyní všichni evropští správci státních kas dokázali shodnout. Jednomyslně navíc chtějí ministři financí svěřit chystaným agenturám i pravomoc vytvářet závazné technické normy. Spornou otázkou ale zůstává, do jaké míry by se měly věnovat dohledu samotnému.

Drtivá většina členských států souhlasí s tím, aby agentury měly rozhodovací pravomoci v případě neshody národních orgánů při dohledu nad evropskými finančními skupinami. Odpůrci naopak poukazují na fakt, že některá důležitá rozhodnutí dohlížitelů mohou mít závažné fiskální dopady na členské státy a měly by proto zůstat v kompetenci jednotlivých zemí.

Všechny členské státy s výjimkou Velké Británie pak prosazují to, aby jedna z agentur přejala přímé licenční a dohledové pravomoci nad ratingovými agenturami a zúčtovacími systémy.

Sporné body se snad podaří dořešit na nejbližším zasedání Evropské rady. Evropská komise by pak měla zpracovat konkrétní návrhy právních norem, které by měly vše výše popsané uvést do života. Ambice členských států jsou obrovské, neboť se zavázaly uvést tento nový systém do pohybu již příští rok.

Autor: Klára Hájková

Náměstkyně ministra financí ČR.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality