Ani krok za Lisabon


Lenka Zlámalová, Hospodářské noviny, 23. června 2009

Nestali se z nás cyničtí reálpolitici, kteří zapomněli na své hodnoty a vzdor vůči federalistické Evropě. Smířili jsme se s Lisabonem, protože jsme jej nedokázali zastavit. Dál už ale ani krok – teď budeme další unifikaci brzdit. Asi tak se dá číst odchod ODS do nové Konzervativní a reformní frakce v Evropském parlamentu, kterou založila spolu s britskými konzervativci a stranou bratrů Kaczynských.

Vstup do euroskeptického spolku je pro pragmatiky z ODS (Topolánek, Vondra, Zahradil) úlitbou špatnému svědomí. V posledních měsících se ve schizofrenní roli odpůrců-zastánců Lisabonu kroutili a nepůsobili věrohodně.

Odchodem od vlivných evropských lidovců předvedou zásadovost, která je ale v očích jejich proevpropských voličů nepoškodí. Slabá volební účast potvrdila, jak málo lidi Evropský parlament zajímá, přestože podle Lisabonské smlouvy jeho pravomoci posílí. Odchodem do menší frakce ODS také ukazuje, že se vzdá i vlivných postů (v minulém parlamentu měla díky členství u lidovců post místopředsedy) ve jménu euroskeptických principů.

Tahle nějak bude vypadat evropská politika nové ODS: v zásadních věcech jako Lisabon držíme krok s hlavním proudem a přáním našich voličů, kde to nic moc nestojí, předvedeme zásadovost.

Nová frakce přitom sama o sobě může rozhýbat zatuchlé vody europarlamentu, který čím dál víc funguje jako svět sám pro sebe. Výrazně k tomu už dlouho přispívá i nepsaná dohoda o dělbě moci mezi dominantními evropskými lidovci a socialisty. Europoslanci pak v pověstném klidu na práci poslušně hlasují jako naprogramovaní. Pod anonymními čísly protokolů, které fasují i s příslušnými doporučeními, se přitom skrývají normy zásadně ovlivňující třeba délku pracovní doby.

Ačkoli s francouzskými gaullisty a německou CDU hledala ODS těžko společné zájmy, jedinou skutečnou opozicí byly až dosud přinejmenším lehce extrémní skupiny zleva i zprava.

Nová frakce s 55 hlasy sice mnoho nezmění, ale mohla by sehrát roli užitečných hlídačů před největšími úlety, které se ve Štrasburku a Bruselu chystají. Pokud se ovšem neznemožní tím, že v ní zasedne víc sporných figur typu lotyšské strany Za vlast a svobodu, která podporuje pochody veteránů SS.

Autor: Lenka Zlámalová

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality