Co je švédské, to je hezké


Tomáš Němeček, Hospodářské noviny, 2. července 2009

Naše předsednictví mělo zásadní nevýhodu: nastupovalo po Francouzích. Švédské předsednictví má zásadní výhodu: včera nastoupilo po Češích. A zároveň dává dobrou lekci, jak se to má dělat.

Švédské velvyslanectví v Praze naplnilo stereotypy o své zemi, jako by to vymýšlel David Černý. Rozdávalo úsporné žárovky z IKEA a čerstvou mrkev, cibuli a okurku z lokálního trhu (aby přeprava nezanechala „uhlíkovou stopu), bude totiž bojovat proti klimatické změně.

Vedle velvyslankyně – má laskavý úsměv Astrid Lindgrenové – ukazuje tvrdý muž ze Skansky, jak mu desetiletá dcera ráno namalovala obrázek „zachraňte Zemi. Všichni Švédi umějí anglicky. Všichni Švédi nosí moderní brýle, jsou blonďatí nebo mají cop či ležérní oblečení.

Kdyby Češi ze zahájení předsednictví udělali reklamu na své největší firmy (místo Skansky, IKEA a ABB třeba ČEZ, PPF a Škoda Auto), bylo by to trapné. Od Švédů je to samozřejmé a nevinné. Kdyby Češi rozeslali pozvánky na „31. červen, Libération a Figaro by hned měly vtipný úvod článku o zmatkářích z Východu (jako když Figaro prohlásí za důkaz organizační neschopnosti, že při závěrečném happeningu – předání sudu piva z českého plavidla na švédské – byly na Vltavě vlny). U Švédů je to milý překlep.

Švédi říkají v mnohém totéž co Češi. Jen víc zdůrazňují klimatické změny (to česká vláda tolik neinzerovala kvůli hradnímu klimatologovi) a méně svůj odpor vůči protekcionismu (premiér Reinfeldt odmítl zachraňovat Saab s tím, že „problém evropských automobilek je v nadprodukci aut, jež nikdo nekupuje).

A kontinuitu v tématu „energetika nejlépe dokládá fakt, že si Švédové jako konzultanta vyžádali českého velvyslance pro energetiku Václava Bartušku.

Od Švédů zní ale všechno lépe. Když Reinfeldt nedávno v Bruselu sjel ruského velvyslance (za zacházení s investory z EU), tleskal celý sál. Topolánek by to tak elegantně neuměl – a znělo by to jako středoevropská rusofobie.

Entropa měla pravdu, Brusel myslí stereotypně: Všichni Švédi jsou dokonalí Evropané. Všichni Češi jsou Václav Klaus.

Autor: Tomáš Němeček

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality