Česká diplomacie, rukojmí domácí politiky?


Hana Chuka, EUROSKOP, 10. května 2010

Pražský Černínský palác minulý týden již podruhé hostil konferenci Europinion, na které odborníci politických stran na zahraniční politiku představili své aktuální priority pro českou diplomacii. Konference se kromě současného ministra zahraničí Jana Kohouta zúčastnili i tři jeho předchůdci – senátor Alexandr Vondra (ODS), Karel Schwarzenberg (TOP09) a předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda. Z poslanců pozvání přijali Jan Hamáček (ČSSD), Ondřej Liška (SZ) a Miloslav Ransdorf (EP). Sympozium uspořádal Ústav mezinárodních vztahů ve spolupráci s Analytickým centrem Praha.

Kohout: Konsenzus nevzniká bez dialogu

Jak velí tradice a dobré mravy, úvodní slovo patřilo hostiteli. Šéf diplomacie zde s uspokojením uvedl, že na rozdíl od loňského roku můžeme v české zahraniční politice pozorovat širší programový konsenzus, jehož budování označil za hlavní krédo všech diplomatických pracovníků. Dále zdůraznil, že ačkoli je vnitropolitický dialog v této oblasti nezbytný, neměl by sklouzávat do konfliktu, který nepředstavuje ani východisko, ani cíl pro další diskuzi. Ministr na závěr apeloval na přítomné zástupce politických stran, aby se vyhnuli situacím, které oslabují pozici České republiky na mezinárodním poli.

Vondra: Diplomacie bohužel není volební téma

Alexandr Vondra si na úvod svého vystoupení posteskl nad nízkou prioritou zahraničně-politických témat v nadcházejících volbách. Uvedl, že Česká republika se nyní nachází v období přechodu ve všech klíčových sférách zájmu, tedy ve vztazích s EU, USA i Ruskem, avšak zdůraznil, že na rozdíl od éry devadesátých let již Praha bohužel ani v jednom případě nehraje podstatnou roli. Z pozice bývalého ministra zahraničí dále podtrhl roli ekonomické diplomacie a vyjádřil nutnost vytvoření nové exportní strategie.

Senátor v rámci výčtu zahraničně-politických priorit ODS vyzdvihl především nezastupitelnost transatlantské vazby a ochrannou roli NATO. Dále zdůraznil potřebu evropské reformní politiky a přítomné upozornil, že by ČR měla fungovat v EU s vědomím, že zde zanedlouho bude zastávat úlohu čistého plátce. Vondra shrnul zahraničně-politickou koncepci ODS když prohlásil, že cílem české diplomacie by měl být návrat k praxi před rokem 2006.

Hamáček: Německo je náš nejspolehlivější partner

Rovněž Jan Hamáček ve svém výčtu stranických priorit uvedl vedle bezpečnosti, politiky sousedství i ekonomickou diplomacii. V této souvislosti uvedl, že ČSSD bude usilovat o posílení hospodářských úseků v zemích se zahraničně-obchodním potenciálem. Poslanec za svou stranu dále vyjádřil podporu reformy Severoatlantské aliance, kde sociální demokraté požadují především vyvážení zahraničních misí a obranného aspektu, který by měl představovat hlavní záměr aliance. Ve svém vystoupení se také zaměřil na politiku sousedství, kde upozornil na potřebu větší dynamiky Vyšegrádské čtyřky a užší spolupráci s Německem.

Schwarzenberg: Mezinárodní spolupráce přináší garance i oběti

Lídr TOP09 ve svém příspěvku zmínil především konzistenci posledních dvaceti let, která by se spolu se členstvím v NATO a EU měla stát hlavním pilířem české diplomacie. V otázkách mezinárodní spolupráce apeloval především na spolehlivost ČR ze strany spojenců, když uvedl, že jakékoli alianční členství nelze užívat bez závazků a obětí. Senátor se rovněž zaměřil na změny, které přináší lisabonská smlouva a vyjádřil naději, že nová koncepce unijní zahraniční politiky prokáže schopnosti české diplomacie.

Liška: Dohoda o směřování diplomacie musí zahrnovat opozici

Předseda SZ označil chybějící konsenzus české diplomacie za chybu poslanecké sněmovny, kde nízká účast setkání Výboru pro EU ukazuje, že zájmy většiny poslanců leží jinde, než v zahraniční politice, která ve sněmovně funguje pouze jako předmět obchodu. Liška budoucímu ministru zahraničí doporučil, aby při budování české diplomacie neopomenul opozici, bez které nedosáhne tolik potřebného konsenzu. Na závěr svého výstupu apeloval na vytvoření jasné hranice mezi Ministerstvem zahraničí a Útvarem ministra pro evropské záležitosti.

Ransdorf: V Čechách chybí povědomí o zahraniční politice

Miloslav Ransdorf jako jediný z řečníků odmítl konsenzus coby diplomatickou zásadu číslo jedna se slovy, že „největší jednota je na hřbitově“. V svém vstupu apeloval především na nutnost dodržovat mezinárodní právo zejména skrze posílenou roli OSN, což postavil do ostrého kontrastu s rostoucí rolí mezinárodních bloků. V případě Severoatlantské aliance vyjádřil názor, že vysoká míra závazků je v současnosti nebezpečná i pro státy, které tvoří jádro paktu, a jako alternativu nabídl vytvoření systému kolektivní bezpečnosti.

Svoboda: Nebojme se zastat Američanů

Předseda KDU-ČSL své protějšky vyzval, aby se ve své zahraničně-politické koncepci nebáli zastat Spojených států a podotkl, že jeho strana rozhodně chce být jejich partnerem. Ve světle řecké krize zdůraznil, že Evropa nemůže hodit Athény přes palubu a označil celou kauzu za důkaz vážných soudržnostních problému unie. Závěrem dodal, že pokud se Brusel k situaci nepostaví čelem, dojde k rozbití celého procesu integrace a posílení hlavních konkurentů EU.

Klikněte na reportáž Euroskopu z konference Europinion 2009 pro porovnání vývoje zahraničně-politických stranických priorit: http://www.euroskop.cz/44/14064/clanek/ambice-ceske-diplomacie-kontinuita-kredibilita-kreativita/

Autor: Hana Chuka, Euroskop

Sdílet tento příspěvek