Evropský ostrov optimismu: ČR a Německo


Jaroslav Mašek, MfDnes, 25. listopadu 2010

„Česko-německá“ ekonomika by podle očekávání obyvatel a politiků měla růst. Přicházející problémy kvůli zadlužení některých evropských zemí si zatím nepřipouštějí.

Zatímco šéfové vlád největších evropských států přemýšlejí, zda dokážou zachránit předlužené Irsko a s ním i evropskou měnu, a ekonomové věští pro příští rok pomalejší růst evropského hospodářství než letos, Češi a Němci jsou ohledně dalšího vývoje optimističtí.

Vyplývá to ze včera zveřejněných indexů mapujících důvěru podnikatelů i spotřebitelů v obou zemích. Čeští průmyslníci čekají podle statistického úřadu v příštích třech měsících zvýšení své výroby i zlepšení v zaměstnanosti a meziměsíčně se zlepšila i nálada spotřebitelů. Lidé sice mají za to, že během příštích dvanácti měsíců se celková ekonomická situace v zemi mírně zhorší, ale už si věří v tom, že to nebude mít dopad na jejich peněženky.

V to, že by na českou ekonomiku mohly přímo dopadnout problémy Irska, které by bez pomoci eurozóny padlo, zatím ekonomové ani šéfové firem nevěří. Počítají však s tím, že bychom v případě dalšího prohlubování krize eura dostali ránu přes stejné dveře, jakými k nám přišly problémy v roce 2008. Tedy přes výkyvy české koruny a výpadek poptávky po českém zboží hlavně v Německu.

Jenže Němci jsou zatím rekordně optimističtí. Dokonce nejvíce od sjednocení Německa. Index mnichovského institutu Ifo, který měří podnikatelskou náladu v zemi, v listopadu vystoupil na 109,3 bodu. Je sestaven z názorů zástupců zhruba sedmi tisíc firem.

Schornsteine rauchen am Donnerstag, 22. Jan. 2009, ueber dem Industriegebiet in Mannheim. (AP Photo/Thomas Kienzle) --- An aerial view of the industrial area in Mannheim, Germany, shows chimneys of plants and factories billowing steam and fume on Thursday, Jan. 22, 2009. (AP Photo/Thomas Kienzle)

Pokud pojedou Němci, pojedeme i my. Na snímku průmyslová zóna u německého Mannheimu, 22. ledna 2009.

„Německá ekonomika se na předkrizovou úroveň vrací mnohem rychleji, než řada lidí očekávala, uvedl ekonom finančního ústavu ING Financial Markets Carsten Brzeski. „Uprostřed nové finanční krize a problémů se státními dluhy je německá ekonomika patrně ostrovem štěstí, dodal.

Štěstí by to mělo znamenat také pro Česko, protože se v pokrizové době ukázalo, že obě ekonomiky jsou úzce spojené. „Tam, kde je Německo dnes, bude ČR počátkem roku 2011, říká ekonom Vladimír Pikora z firmy Next Finance. Zároveň si však myslí, že německé oživení nevydrží dlouho, a proto bude mít jepičí život i dobrá nálada v ČR.

Letos Německo a s ním i Česko táhly hlavně export a průmysl, protože rostla poptávka po středoevropském zboží v Asii a částečně i v USA. Je však otázka, jak dlouho nákupní apetit těmto regionům vydrží. Ekonomové navíc upozorňují na to, že se prohlubují rozdíly mezi Německem a jeho satelity na vzdálenějším konci Evropy.

Nejhůře jsou na tom pochopitelně Řecko a Irsko, pozornost se však stáčí i na zadlužené Portugalsko a Španělsko. „Pokud by své finance samo přestalo zvládat i Španělsko, tak to pocítíme. Španělé jsou opravdu velkým obchodním partnerem pro Německo a to zase pro nás, myslí si investor Ondřej Tomek, bývalý spolumajitel Centrum.cz.

S takovými scénáři se zatím oficiálně nepočítá. ČNB sice tento měsíc mírně snížila odhad na růst české ekonomiky na 1,2 procenta v příštím roce, ale hlavně kvůli šetření státu a výpadku investic do solární energetiky.

ANKETA

Jak čekáte, že problémy Irska a eura dopadnou na českou ekonomiku? Šéfové varují před poklesem exportu, analytici před dražšími dluhopisy

Ondřej Tomek, investor

»Hrozit může slábnoucí euro Dluhy zemí eurozóny českou ekonomiku přímo nezasáhnou, neboť na ně není tuzemské hospodářství příliš napojeno. Potenciální nebezpečí vidím v oslabování eura a tím v posilování české koruny, což může zasáhnout exportéry. Pokud by se dostalo do problémů i Španělsko, to už bychom pocítili – hlavně přes Německo.

Kvido Štěpánek, Isolit-Bravo

»Pomalejší zadlužování nic neřeší Není hloupějšího vyjádření než výrok ČNB z minulého týdne o tom, že se irská krize Česka nedotkne. Ekonomický vývoj vidím v roce 2011 jako špatný. Může za to populismus vlád, který vede k dalšímu zadlužování. Jsou schopny jen snížit tempo zadlužování. Že takové „odvážné kroky vůbec nestačí, ví každá žena spravující vlastní domácnost.

Ondřej Fryc, Mall.cz

»Všechno z Číny prudce zdraží Je zjevné, že euro půjde dolů. Otázka je, vůči jaké měně. Amerika tiskne peníze jako o život a její měna se znehodnocuje. Je otázkou času, kdy se stane hlavní světovou obchodní měnou čínský jüan. Efekt znehodnocení eura bude vůči Česku okamžitý a povede to k inflaci – všechno dovážené z Číny zdraží. A to pochopitelně i u nás.

Karel Havlíček, Sindat

»Nemůžeme před problémy Evropy jenom utíkat Nepřímý dopad lze očekávat, a to tehdy, pokud budou nutná další stabilizační opatření ze strany EU. Na druhou stranu to není nic neobvyklého. To, že jsme součástí EU, je dobře, čerpáme z toho mnoho výhod a není možné před problémy utíkat nebo alibisticky svalovat vinu na někoho jiného. I my máme své zástupce v evropských institucích.

Jiří Bíba, Cleverlance Group

»Velké dopady na Česko nečekám Irsko zatím moc neprožíváme a ani nepočítám, že by to na nás mělo velký dopad. Myslím, že to lidi už moc nevyplaší. Jsme také ujišťováni, že zdejší banky jsou v pořádku, jejich výsledky tomu také nasvědčují. Jediné, co se podle mě může stát, je ztráta důvěry v euro, zvláště pokud se přidají problémy ve Španělsku a Portugalsku. Martin Lobotka Česká spořitelna »Přímý dopad na Česko je malý Objem přímého obchodu s těmito zeměmi je malý. Zprostředkovaný dopad, třeba skrze zpomalení Německa, rovněž nebude velký, i Německo do těchto zemí vyváží jen asi 10 procent všeho exportu. Nevidíme ani žádný větší efekt na koruně a dluhopisech. Česká aktiva jsou vnímána jako bezpečná.

Marek Hatlapatka, Cyrrus

»Hrozí, že se prodraží financování státu Dopad problémů těchto zemí na Česko je nepřímý, ale nevyhnutelný. To se projevuje růstem požadovaného výnosu státních dluhopisů, což může vést k prodražení financování státního dluhu. Na problémy Irska bude muset reagovat ECB, což může ovlivnit i kurz koruny. Dobře je, že Irsko nepatří k hlavním obchodním partnerům Česka.

Jaroslav Brychta, X-Trade Brokers

»Může přijít krize důvěry mezi bankami Česko není izolovaným ostrovem, ale otevřenou ekonomikou. Problémy eurozóny jsou problémy všech. Pokud členská země nemůže splácet závazky, doplatí na to věřitelé – banky, penzijní fondy a jiné instituce. Od problémů bank je již jen krůček ke krizi důvěry ve finančním systému a k úvěrovému zadrhnutí jako v roce 2008.

David Marek, Patria Finance

»Výrazně škrtat budou i další země Pokračování dluhové krize povede k rychlejšímu snižování rozpočtových schodků. Tlak finančních trhů je nesmlouvavý, výrazně budou muset škrtat i země, o kterých se nemluví – Francie, Polsko či Slovensko. To přibrzdí hospodářský růst a negativně dopadne na český vývoz. Otázkou je dopad případného rozpadu eurozóny.

Pavel Sobíšek, UniCredit Bank

»Dluhová krize se zde projevit nemusí Dluhová krize Irska se může dotknout Česka v té míře, v jaké ji budou investoři považovat za problém celé eurozóny. Že používáme vlastní měnu, není podstatné. Stále vidím možnost, že krize opadne bez viditelného vlivu na Česko. Pokud ale dorazí, projeví se hlavně zvýšenými náklady na dluhové financovaní vlády i podniků.

Autor: Jaroslav Mašek

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality