Zakázat EU Lenina?


Zbyněk Petráček, Lidové noviny, 16. prosince 2010

Člověk má být hrdý, že je antifašista i antikomunista. Ale v praxi se s antifašismem pojí slovo pokrokový, zatímco s antikomunismem slovo primitivní. Je to normální? Když na tu nedůslednost upozorňujeme, dalo by se čekat, že zatleskáme úternímu kroku ministra Schwarzenberga. Ten – se zástupci Maďarska, Litvy, Lotyšska, Rumunska a Bulharska – vyzval Evropskou komisi k evropskému zákazu popírání zločinů komunismu. Leč nezatleskáme.

Aby bylo jasno, Lidové noviny jsou hluboce přesvědčeny, že zločiny komunismu se popírat ani bagatelizovat nemají. Souhlasí s tím, že Karel Schwarzenberg srovnává jejich rozsah s rozsahem těch hitlerovských: „Stalin dokázal zabít ještě víc lidí. Oba byli masoví vrazi a ti, kteří jim přisluhovali, přisluhovali vraždám. Konec. Ale stavět proti tomu celoevropský zákaz? To je velký problém.

Problém nastává vždy, když do interpretace dějin vstupuje zákon. Ale evropský zákon se navíc střetává s pestrostí svobody slova v různých státech. Jistě, mnozí tleskají zákazu zpochybňování holokaustu. Jenže: ten zákon má smysl v Německu, kde „konečné řešení vzniklo, nebo ve Francii či u nás, kam bylo vyvezeno okupační armádou. Měl by však smysl v Británii, která se nacismu ubránila sama? Anglosaské právo si dovede poradit jinak. Své o tom ví popírač holokaustu David Irving, usvědčený jako lhář ve sporu o urážku na cti.

A tak je tomu i s komunismem. Bojujme za to, aby jeho zločiny nebyly bagatelizovány. Odvolávejme se přitom na Simona Wiesenthala, „lovce nacistů, jenž důsledně odsuzoval i komunismus. Ale zákony nechme na jednotlivých státech. Tam, kde se sami ubránili nacismu i komunismu, mají jakési přirozené právo na to, aby o totalitách hovořili podle svých pravidel a po svém.

Autor: Zbyněk Petráček, Lidové noviny

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality