Mlčet není vždycky zlato


Milena Vicenová, Lidové noviny, 28. ledna 2011

Podnikáte? Nesnášíte evropské byrokraty? Zatěžují vás investice, které „chce Evropská unie“? Jste občan České republiky, který nemá rád balené koblihy, zákaz žárovek, nesnášíte kontroly z Bruselu? Představujete si, že Unie by měla vypadat jinak? A víte, že to můžete ovlivnit?

Odhaduje se, že dvě třetiny zákonů a předpisů, které ovlivňují každodenní práci českých podnikatelů a firem, pocházejí z Bruselu. Pokud si do Google zadáte slovo „byrokracie, najdete 109 000 odkazů. Zkuste si zadat „evropská byrokracie a počet odkazů je trojnásobný!

Nechci však polemizovat o zbytečné administrativní zátěži. Patřím k těm, kteří nevidí roli státu v přerozdělování peněz, v každodenní kontrole a řízení osudu občanů, podnikatelů, firem. Ti všichni se ale musí umět ozvat. Říci jasně, co chtějí a nechtějí. Mlčet není vždycky zlato.

Vždycky je dobré znát pravidla hry. I ta evropská, byť jsou někdy složitá a nepřehledná. Silné a úspěšné evropské firmy se dávno naučily sledovat připravované návrhy a záměry EU od samého začátku. Dobře vědí, že právě tam mohou včas usměrnit cestu a ušetřit si náklady a potíže v budoucnosti. Tak, jako se firmám vyplatí investovat do reklamy, vyplatí se jim sledovat evropské záměry a reagovat včas.

Evropa se například právě teď vážně zamýšlí nad tím, jak posílit svou konkurenceschopnost. „Jednou z cest je lepší využívání společného trhu, řekl 26. ledna na pracovním obědě s námi, velvyslanci při EU, předseda Evropské komise José Manuel Barroso. „Připravujeme novou legislativu. Zatím se hlavně malé firmy, které poskytují služby přes hranice, potýkají se spoustou překážek. Jsem zvědav, jak dopadnou veřejné konzultace, doplnil. Možná si vzpomenete na obavy z „polského instalatéra a náročná jednání o směrnici o službách. Teď, do konce února, máme příležitost jasně říct, co naši podnikatelé pro hladké fungování společného trhu potřebují.

Hlasy z České republiky se ale zatím ozývají spíše výjimečně. Během veřejné konzultace k reformě Společné zemědělské politiky, na kterou připadá 45 procent rozpočtu EU, se sešlo celkem 5473 příspěvků z členských států. Jde o zásadní téma a konzultace měla velký ohlas. Rakousko poslalo 399 kritických komentářů, Lotyšsko dokonce 463. Z České republiky však došlo pouhých devatenáct příspěvků.

Proto jsme na webu Stálého zastoupení ČR v Bruselu (na adrese www.mzv.cz/eu) připravili malý „rozcestník. Má sloužit zejména podnikatelům pro základní orientaci, kdy a jak se mohou zapojit do přípravy zákonů, co mohou ovlivnit, kde najdou spojence i jak mohou bránit svá práva a těžit z financování EU na rozvojovou spolupráci.

Podnikatelům se orientace v unijním prostředí rozhodně vyplatí. Účinnější podpora a obhajoba zájmů je možná, stačí jen dobře znát nástroje, které lze využít. Zatím to moc nemáme ve zvyku. Snad se to i díky novému webu Stálého zastoupení podaří změnit.

Autor: Milena Vicenová, velvyslankyně, stálá představitelka ČR při EU

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality