Češi berou více než sousedé na východě Česka a EU


Zuzana Keményová, Hospodářské noviny, 10. března 2011

Češi si v loňském roce vydělali více než třeba Slováci, Maďaři, Poláci, Chorvaté nebo Litevci. A to i v době doznívající krize. Jak ukázal poslední celoevropský průzkum společnosti GFK za rok 2010, který měří kupní sílu z hlediska příjmů ve 42 evropských státech, Česká republika měla hned po Slovinsku druhou největší kupní sílu ze zemí bývalého východního bloku.

„Tento průzkum porovnává roční příjem každého člověka v daném regionu a srovnává jej s celoevropským průměrem, říká Šimon Dvorský z Incoma GFK. V úvahu přitom bere disponibilní příjem, to znamená čistou mzdu plus všechny další příjmy, například včetně dávek od státu, stravenek, přivýdělků a podobně.

Rok od roku se Česko lepší

Průměrný roční příjem Evropana činil v loňském roce 11 945 eur, tedy zhruba 289 427 korun. Češi sice stále zůstávají čtyřicet procent pod celoevropským průměrem, jejž svými extrémně vysokými příjmy zvedají hlavně Norové, Švýcaři a Lucemburčané, na druhou stranu jej rychle dotahují.

„Rok od roku se to lepší. V roce 2008 bylo Česko 50 procent pod celoevropským průměrem. Z posledních dat z podzimu 2010 vyplývá, že došlo ke zlepšení zhruba o deset procent, upozorňuje Dvorský.

výstava jana hendrycha v lounech, 2009

Češi si žijí stále líp. Na snímku výstava Jana Hendrycha v lounské galerii. Ilustrační foto Eruskop.

Ještě lépe je na tom Česko v porovnání s novými členskými státy EU. Všechny ostatní státy střední a východní Evropy za Českem výrazně zaostávají a dostávají se až 90 procent pod evropský průměr.

„Česko oproti většině zemí střední a východní Evropy roste už od roku 1999. Je to dáno výkonem naší ekonomiky a hrubým domácím produktem, říká Petr Zahradník, analytik České spořitelny a člen skupiny ESO.

Předhánějí nás jen Slovinci

Jedinou postsovětskou zemí, jež Česko v kupní síle předhání, je dvoumilionové Slovinsko, které je přesně na hranici evropského průměru. „Slovinsko je velmi specifické. Když bylo součástí Jugoslávie, tak se na jeho území postavilo nejvíce výrobních kapacit. Díky tomu může dnes vyrábět více než jiné země bývalé Jugoslávie a výrazně mu to pomáhá, dodává ekonom Zahradník.

Velké rozdíly však přetrvávají i mezi jednotlivými regiony v Česku. Třeba Pražan má průměrný disponibilní příjem 223 000 korun ročně, obyvatel Brandýsa nad Labem 206 tisíc, naopak v Bruntálu je to 179 000 a v Karviné jen 141 tisíc.

Za povšimnutí stojí také pohled na celkové příjmy Evropanů v porovnání s „krizovým rokem 2009. Kupní síla celé Evropy stoupla loni meziročně o 2,1 procenta. „Proč to stoupá, když byla krize? V roce 2009 krize vyvrcholila, ale loni už přišlo oživení. Vždyť třeba Německo zaznamenalo loni největší hospodářský růst za posledních 25 let, dodává Pavel Mertlík, hlavní ekonom Raiffeisenbank.

Autor: Zuzana Keményová

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality