Kolem Česka opět hrozí hranice


Luboš Palata, Lidové noviny, 15. dubna 2011

Řím rozdal Tunisanům „schengenská“ povolení k pobytu. Němci a Rakušané zvažují kontroly na hranicích

Může se stát, že za pár týdnů narazíte na česko-bavorských nebo česko-rakouských hranicích opět na pohraniční kontroly. Schengenský bezhraniční prostor se totiž otřásá v základech a nic na tom nezměnila ani „smiřovací“ schůzka ministrů vnitra Evropské unie na počátku tohoto týdne.

Důvodem zatím největšího ohrožení schengenského bezhraničního systému v rámci většiny EU (a dalších států jako Švýcarsko) je krok italské vlády, která se rozhodla postupovat stylem „na hrubý pytel hrubá záplata. Když se jí nepodařilo přinutit další státy EU, aby se s ní významně podělily o desítky tisíc imigrantů z Tuniska a Libye, rozhodla z nich udělat „turisty. Tisícům imigrantů udělila šestiměsíční humanitární schengenská víza, která jim po tuto dobu umožnila pohyb po celé Unii. Tím z nich fakticky udělala „turisty. Téměř všichni pak zamířili do Francie, kde už žije milionová tuniská komunita – znalost francouzštiny je mezi Tunisany obvyklá.

Francie oznámila obnovení kontroly na hranicích s Itálií a dohodla se s Římem na společných lodních hlídkách kolem Tuniska. A uvedla, že finančně nedostatečně vybavené imigranty (60 eur na den) bude vracet zpět do Itálie.

Znepokojeny jsou však i mnohé další země EU. V čele kritiků italského postupu stojí český soused Rakousko, který otevřeně hovoří o zrušení Schengenu a obnovení kontrol na hranicích. Velice tvrdě se vůči italskému postupu ohradilo Německo a některé spolkové země, na prvním místě Bavorsko, hovoří také o nejméně dočasném „obnovení hranic. „Pokud bude udělování turistických víz Tunisanům ze strany Itálie pokračovat, uděláme to, uvedl bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann.

Ilustrační foto Euroskop

Česko, které se dívá na snahy svých sousedů jako na vlastní ochranu před možnou vlnou imigrantů, kroky Rakouska a Německa vítá. „Plně podporujeme rakouské kroky, uvedl Tomáš Haišman, ředitel odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra. V rozhovoru pro LN řekl, že Česko může v případě nutnosti „spustit hranice v řádu hodin, poté, co by tento krok schválila česká vláda. Během několika dnů by pak hranice byla opět plně funkční.

Současný problém však česká vláda považuje za výsledek neodpovědného jednání Říma. „Nepovažujeme krok Itálie za správný, uvedla velvyslankyně při EU Milena Vicenová. Jiného názoru je prezident Václav Klaus, který vidí problém v schengenském systému. „Evropská unie nikdy neměla tak jednoduše vytvořit schengenský systém, uvedl podle ČTK Klaus, u něhož byl ve středu a včera na návštěvě italský prezident Giorgo Napolitano. Podle Klause neumí Schengen řešit dnešní uprchlickou krizi.

Autor: Luboš Palata

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality