IBRS: 52 % Čechů nevěří, že se eurozóna udrží


Euroskop, IBRS, 19.1. 2012

Názory Čechů na vývoj v eurozóně jsou rozděleny napolovic. Celkem 48 procent lidí si myslí, že eurozóna přežije v současném složení rok 2012. Zjistil to výzkum agentury International Bussiness and Research Services (IBRS).

Podle 40 procent lidí přežije eurozóna v současném složení rok 2012. Osm procent respondentů je o tom rozhodně přesvědčeno. Mírná většina Čechů je spíše skeptičtější – o tom, že Řecko a možná i další státy vydrží v eurozóně, rozhodně pochybuje 12 procent lidí, dalších 40 procent se přiklonilo k odpovědi „spíše ne.

Rozpad eurozóny více předpokládají muži než ženy. Největší skeptici jsou také mezi vysokoškoláky – v udržení rozhodně nevěří 14 procent respondentů a dalších 44 procenta je spíše skeptických.

Optimistická je věková kategorie do 19 let, kde je více jak 65 procent dotázaných přesvědčeno o pozitivní vyústění eurokrize v roce 2012. Nejvíce skeptická je naopak generace mezi 40-69 lety. Podle příjmů byl největší počet negativních odpovědí u příjmové skupiny mezi 20 – 25 tisíci korunami měsíčního příjmu.

Rozpad eurozóny se s postupující dluhovou krizí stal v loňském roce ostře diskutovaným tématem mezi politiky i ekonomy. Zatímco ještě před několika lety byla tato možnost nereálná, na konci roku 2011 se však v anketě britského internetového portálu BBC většina renomovaných ekonomů přiklonila k tomu, že pravděpodobnost rozpadu měnového klubu se pohybuje mezi 30 až 40 procenty. Pětina ekonomů dokonce očekávala, že eurozóna v současném složení určitě nevydrží.

Z českých politiků se naposledy k možnosti rozpadu eurozóny vyjádřil místopředseda vlády a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. V rozhovoru pro německý list Rheinische Post v prosinci řekl, že bychom neměli z eura dělat fetiš. Evropa podle něj přežije i bez něj.

Agentura IBRS působí na českém trhu od roku 1994. Výzkum pro Euroskop vznikl v rámci pravidelného měsíčního omnibusu IBRS OBSERVER na vzorku 1000 respondentů z celé České republiky. Dotazování probíhalo osobními rozhovory face to face na reprezentativním vzorku, vybraném kvótní metodou.

Autor: Euroskop, IBRS

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality