Z tiskové konference Nečase a Merkelové


Petr Zenkner, Euroskop, 3.4. 2012

Česká republika je „stínovým členem fiskálního paktu“, řekl premiér Petr Nečas na tiskové konferenci s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Česko jeho požadavky plní, i když pod ním není český podpis. Merkelová prohlásila, že Berlín na Prahu žádný tlak na podpis paktu nevyvíjí.

My bez ohledu na to, zda jsme, nebo nejsme podepsáni pod fiskálním paktem, jeho ustanovení v podstatě plníme, řekl Nečas. Česko také chápe, že se eurozóna musí vydat cestou hlubší integrace a změnit se ve fiskální unii.

Hlavní je konkurenceschopnost

Podle Nečase se Česko a Německo v názorech na dění v EU „do značné míry shodují. Společný je důraz na konkurenceschopnost i postoj k rozpočtové odpovědnosti, jejímž cílem jsou vyrovnané rozpočty.

Český premiér uvedl, že výrazná shoda panuje také v názoru na víceletý finanční rámec. Česko nepodporuje další navyšování rozpočtu EU, ale jeho efektivnější využívání. Zaměření Kohezní politiky by podle Nečase mělo jít více na podporu ekonomického růstu a konkurenceschopnosti.

Český premiér zároveň odmítl spekulace o výměnném obchodu mezi Německem a Českem, kdy Berlín nebude proti české výstavbě Temelína, pokud Praha přistoupí k fiskálnímu paktu.

Pro Německo je důležité, aby fiskální pakt podepsaly zejména členské státy, kde se platí eurem, potvrdila Merkelová. V přístupu k hospodářské a finanční politice se podle ní Německo cítí s ČR velmi spřízněné. Jestliže Česká republika dnes nepodepsala, možná podepíše později. Důležité je, že Česká republika bere extrémně vážně pakt stability a růstu, řekla Merkelová.

Nečas, Merkelová v Praze
Německá kancléřka Angela Merkelová přijíždí do Prahy po třech letech na oficiální návštěvu. Přivítal jí český premiér Petr Nečas (foto: čtk)
Česko nebude stavět energetické bariéry

Německá kancléřka také uvítala, že Česko nehodlá na hranicích stavět transformátory, které by blokovaly přenos energie. Provozovatel české přenosové soustavy ČEPS opakovaně upozorňuje, že náhlé přenosy energie z Německa ohrožují její stabilitu. Problémy způsobují především větrné elektrárny na severu Německa.

Problém se řeší na politické i odborné úrovni. Spolupracují také národní síťoví operátoři. „Je tu vůle problém vyřešit, řekl Nečas.

Merkelová uvedla, že Německo zrychluje schvalovací řízení pro výstavbu a modernizaci své energetické soustavy. Máme schválený zákon, v rámci kterého lze přeskočit určité kroky, takže schvalovací proces se zrychluje. Výrazně jsme také pokročili při schvalování zejména v rámci severoněmecké sítě, uvedla Merkelová. Upozornila, že stavba nových sítí a jejich modernizace závisí také na soukromých investorech.

Podle Nečase bude do posílení své sítě investovat i Česko. Zdůraznil, že cílem české vlády není oddělování sítí, ale integrace evropských energetických trhů.

Temelín: maximální transparentnost

Merkelová na tiskové konferenci zopakovala, že Německo respektuje rozhodnutí České republiky provozovat jaderné elektrárny. Shodli jsme se, že prověrky evropských jaderných elektráren musí probíhat transparentně, uvedla.

Nečas poznamenal, že Česko je ve věci jaderných elektráren připraveno sdílet veškeré potřebné informace. Je v našem zájmu pokračovat maximálně transparentně. Jde nám o bezpečnost všech našich občanů… a chceme přesvědčit i naše sousedy, že dbáme i na jejich zájmy a bezpečnost, dodal premiér.

Německá kancléřka byla naposledy v Praze před třemi lety. Její návštěva spadá i na 15. výročí podpisu česko-německé deklarace. Angela Merkelová a Petr Nečas dnes rovněž vystoupí na Právnické fakultě.

Autor: Petr Zenkner, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality