Komise vyzdvihla českou implementační metodiku


Petr Zenkner, Euroskop, 10.1. 2013

Česká republika výrazně zlepšila výsledky transpozice směrnic vnitřního trhu Evropské unie. Transpoziční deficit se tak dostal pod požadované jedno procento, na kterém se dohodly členské státy. Směrnice, které k implementaci zbývají, navíc nejsou ty nejpodstatnější.

Na schůzi 9. ledna 2013 vláda schválila Zprávu o přejímání legislativních závazků vyplývajících z členství České republiky v EU za rok 2012 předloženou ministrem a předsedou Legislativní rady vlády Petrem Mlsnou.

Podle zprávy, která souhrnně informuje o stavu implementace evropského práva z hlediska věcného i institucionálního zajištění, dosáhlo Česko v průběhu roku 2012 mimořádného zlepšení výsledků transpozice směrnic v oblasti vnitřního trhu EU. Transpoziční deficit v oblasti vnitřního trhu se vůbec poprvé dostal pod požadovanou jednoprocentní cílovou hranicí. Na jejím dosažení se členské státy shodly již pro rok 2009.

Zbývají 3 směrnice

Evropská komise v říjnu 2012 zveřejnila své pravidelné hodnocení výsledků transpoziční činnosti všech členských států EU pod názvem Internal Market Scoreboard č. 25. Česká republika se v něm z předchozího 23. místa posunula na 10. místo. Během 6 měsíců, které uplynuly od předcházejícího hodnocení, se ČR podařilo snížit transpoziční deficit směrnic na méně než třetinu původní výše. V číslech jde o snížení z 26 na 8 směrnic, což odpovídá poklesu deficitu z 1,9 % na 0,6 %. Žádný jiný členský stát v tomto období tak výrazného pokroku nedosáhl.

Podle statistik z konce měsíce listopadu 2012 Česká republika na tyto dobré výsledky naváže. Počet netransponovaných směrnic vnitřního trhu totiž dále klesl na 3 směrnice, což odpovídá transpozičnímu deficitu ve výši 0,2 %. Směrnice, které k implementací zbývají, navíc už nejsou ty nejpodstatnější.

Tento výsledek bude promítnut do následujícího vydání hodnocení Internal Market Scoreboard č. 26, které bude zveřejněno na přelomu měsíce února a března 2013. Česká republika tak svými výsledky potvrdí, že zlepšení nebylo náhodné, ani přechodné.

Příkladem pro ostatní

Česká republika v hodnocení Internal Market Scoreboard poskočila nejen v kvantitě. Zvýšené tempo nemá vliv na kvalitu transpozice. Poklesl totiž také počet řízení vedených v této souvislosti proti České republice, konkrétně z 66 na letošních 37.

Český systém a metodiku implementace v hodnocení ocenila i Evropská komise, která mu v rámci závěrečné kapitoly „Success stories věnovala samostatný prostor sloužící jako zdroj příkladů dobré praxe pro ostatní členské státy. Komise ocenila především existenci lhůt pro zajištění včasné implementace a povinnost pravidelně o stavu implementace práva EU informovat vládu.

V České republice nedochází při implementaci ani ke zvyšování regulatorní zátěže. Český systém nutí jednotlivé resorty, aby během procesu transpozice jednoznačně oddělily, co je v zákoně důsledkem evropské směrnice, od toho, co je navíc. Každý úřad také musí případné doplnění původního cíle směrnice detailně odůvodnit, což vede k tomu, že takováto doplnění nezapadnou a hodně se o nich mluví.

Kritici neuvádějí příklady

Při implementaci směrnic komunikuje s ministerstvy vládní odbor kompatibility, který provozuje Informační systém pro aproximaci práva – ISAP. Jeho právníci jednotlivá ministerstva na jakékoli problematické případy navíc upozorňují.

Samozřejmě, že i v České republice se v některých případech překračuje původní rámec směrnice. Důvodem však není snaha za každou cenu regulovat, ale vyhnout se střetu s českou ústavou nebo zamezit mezerám v právu, kdy pro určité společenské vztahy žádný právní rámec neexistuje. O nadbytečných regulacích vyplývajících z implementace směrnic se tak často spíše mluví, konkrétní příklady kritici neuvádějí.

Autor: Petr Zenkner, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality