Nečas: Současný návrh rozpočtu EU je pro Česko nepřijatelný


čtk

Česká republika bude při jednáních o rozpočtu Evropské unie na příštích sedm let prosazovat, aby byla daň z přidané hodnoty zahrnuta u evropských projektů mezi takzvané uznatelné náklady. Bude se také snažit o to získat z unijního rozpočtu co nejvyšší částku. Současný návrh je pro Česko nepřijatelný, řekl dnes poslancům z evropského výboru premiér Petr Nečas (ODS).

O rozpočtu EU se bude znovu debatovat na zasedání Evropské rady, které se uskuteční v následujících dnech v Bruselu. Nečas podotkl, že se bude jednat o snižování objemu téměř bilionového rozpočtu o 20 až 30 miliard eur (asi 512 až 770 miliard korun), přičemž zemědělská politika a politika soudržnosti by se měnit neměly. Bude prý jen prostor pro individuální úpravy.

„Česká republika v celkové alokaci nemůže získat stejný objem prostředků,“ poznamenal Nečas. Cílem je podle něho to, aby Česko bylo v objemu přidělených peněz v přepočtu na obyvatele zhruba na šestém místě mezi unijními státy. „Jsem přesvědčen, že evropský rozpočet má být nástrojem solidarity s méně vyspělými, ale nemá být nástrojem k solidaritě s těmi méně odpovědnými,“ zdůraznil ministerský předseda.

V úsporách se podle Nečase mluví o šesti miliardách eur v evropské administrativě. Odpor Evropské komise je podle něho zásadní. Podle kuloárových informací by prý byla přijatelná miliarda eur. Státní tajemník pro evropské záležitosti Vojtěch Belling v této souvislosti hovořil o tom, že lze čekat „drastické škrty“ například ve vědě, výzkumu a v inovacích a ve vnějších vztazích.

Nečas i členové výboru kritizovali to, že aktuální materiály k návrhu rozpočtu dosud nejsou k dispozici. Podle premiéra jde o záměr, aby delegace měly co nejméně času je pročíst a propočítat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality