On-line z Bruselu: Je po krizi? Summit řeší energie a daně


Marie Bydžovská, Euroskop, 22.5. 2013

Po dlouhé řadě krizových summitů se lídři EU vracejí na svých schůzkách k tématům, ke kterým byla setkání na nejvyšší úrovni určena před propuknutím dluhové krize. Na programu jednání dnes mají spolupráci v energetice a boji proti daňovým únikům, a především přínos obou těchto témat k ekonomickému růstu.

Nastal konec sebevražedné politiky?

Jednání Evropské rady skončilo tentokrát neobvykle ještě za světla a podle premiéra bylo „nezvykle klidné, konstruktivní a rychlé“. Pro ČR bylo zásadní téma energetické spolupráce, jelikož společně se Slovenskem je naše země státem s nejvyšším podílem průmyslu a stavebnictví na hrubém domácím produktu a zaměstnanosti (v obou případech asi 40 procent HDP).

Za úspěch lze podle premiéra považovat prosazení problematiky nevyžádaných přetoků elektřiny do závěrů summitu. V případě ČR se jedná o elektřinu pocházející ze severoněmeckých větrných elektráren. Pro ČR bylo důležité i to, že v závěrech zůstalo znění respektující otevřenost veřejné podpory pro všechny nízkoemisní zdroje, tedy i pro jaderné elektrárny.

Nečas se kriticky vyjádřil k jednostrannému stanovování evropských cílů na nižší emise skleníkových plynů po roce 2020. Takové cíle musejí být stanoveny na základě globální dohody, řekl. Jednostranné závazky jsou politicky neprozíravé a ekonomicky hloupé, Evropa by v této sebevražedné politice neměla pokračovat, dodal.

Výměna dat nejen v EU

Premiér ocenil i slíbené kroky proti podvodům kolem daně z přidané hodnoty. Skepticky se ale vyjádřil k možnosti, že do konce roku bude v celé EU v rámci boje s daňovými úniky zavedena automatická výměna bankovních dat, jak stanoví závěry summitu. K této výměně se dosud odmítají připojit Rakousko a Lucembursko. Předsedové vlád obou zemí dali nicméně před jednáním najevo, že na automatickou výměnu dat hodlají přistoupit pod podmínkou, že se začne jednat i se státy mimo EU, především se Švýcarskem.

Prosazovat takovou výměnu dat pouze v rámci EU by ale podle Nečase znamenalo vytlačení některých bankovních operací do zemí mimo EU, i třeba v rámci Evropy. Proto je širší spolupráce než pouze v EU nezbytná. „I výměna dat musí mít své limity, které by vedly k ochránění soukromí. Nemůže se jednat o totální výměnu všeho a všem,“ řekl.

novináři na summitu
Novináři čekají na příjezd politiků do budovy Evropské rady. Rozmanitost tato skupina
nepostrádá. Zdroj: Evropská rada

Krok k rozmanitým firmám

Do závěrů Evropské rady se dostalo i poměrně kontroverzní ustanovení, že „bude projednán návrh na změnu směrnic, pokud jde o zveřejňování nefinančních informací a informací týkajících se rozmanitosti velkými společnostmi a skupinami“.

Návrh zmiňované směrnice z letošního dubna prochází schvalovací procedurou. Pokud bude přijat, budou muset velké firmy kotované na burze poskytovat informace o své politice rozmanitosti, včetně aspektů týkajících se věku, pohlaví, zeměpisné rozmanitosti a vzdělání a profesních zkušeností zaměstnanců. Podniky budou muset sdělit cíle této politiky, její provádění a dosažené výsledky. Společnosti, které tuto politiku nemají, budou povinny tuto skutečnost zdůvodnit.

Schulz: Daňové úniky jsou 4krát vyšší než výdaje na školství

Úvodu summitu se zúčastnil předseda Evropského parlamentu Martin Schulz. Kromě avízovaných témat připomněl otázku, kterou řešilo minulé setkání lídrů EU – boj proti nezaměstnanosti mladých Evropanů. „Musíme konečně připustit, že mladí jsou přinejmenším stejně systémově důležití jako banky,“ řekl Schulz.

Daňové úniky jsou podle předsedy europarlamentu „závažné trestné činy“, kvůli kterým EU přichází ročně o bilion eur. „Na každého občana EU tak připadá ztráta 2000 eur ročně (asi 50 000 Kč), čtyřikrát více než představují výdaje na vzdělávání,“ řekl.

Nečas: USA a Čína rostou rychleji než EU díky levným energiím

„Je třeba si uvědomit, že za nárůstem cen energie mimo jiné jsou i nadbytečné regulace v oblasti energetiky, především v oblasti obnovitelných zdrojů energie,“ prohlásil Nečas před zahájením Evropské rady. „Dnes se v podstatě za podmínek, které byly vytvořeny, v Evropě nevyplatí investovat do klasických energetických zdrojů včetně například paroplynových elektráren,“ zdůraznil. Nečas také připomněl problémy v oblasti klimatických změn a skutečnost, že prakticky zkolaboval systém obchodování s povolenkami na emise oxidu uhličitého. „Evropa je tímto jediná zatížena bez toho, aby byla dosažena globální shoda,“ upozornil premiér.

V EU podle Nečase také panují zbytečné obavy z využívání některých nových technologií v oblasti těžby energetických surovin. „Do budoucnosti je potřeba se otevřeně zamyslet nad tím, které vlastní energetické zdroje máme v Evropě k dispozici a které můžeme využít k produkci energie tak, aby ceny energie nerostly, ale pokud možno klesaly,“ řekl Nečas. Velké ekonomiky, jako Spojené státy, Čína či Indie, se podle něj rozvíjejí dynamičtěji než Evropská unie díky tomu, že mají levnější energii.

Srovnání cen energie v EU a USA

„Cena energie pro průmysl se zvýšily mezi lety 2005 a 2012 o 27 procent v reálných cenách, více než v jiných částech světa,“ varoval předseda Evropské rady Herman Van Rompuy. Evropě se vzdaluje především USA, například ceny plynu pro průmysl byly v sedmadvacítce loni oproti Spojeným státům čtyřnásobné. Za elektřinu zaplatí evropští podnikatelé podle konfederace Businesseurope 1,5 až 3krát více než jejich konkurenti v USA.

Boj s daňovými úniky, ale ne harmonizace daní

„Česká republika podporuje snahu bojovat s daňovými úniky, nemělo by to ale vést ke sjednocování nebo harmonizování daní,“ vyjádřil se premiér k druhému tématu summitu. Podle něj nelze očekávat, že by zamezení únikům přímých daní významně posílilo státní rozpočet. Česká republika se chce zaměřit na podvody s nepřímými daněmi.

Podle Nečase by efektivní zamezení podvodům kolem DPH mohlo v ČR přinést až desítky miliard korun ročně. Určit objem úniků přímých daní je podle něj obtížné, protože v ČR má na ekonomice velký podíl průmysl a finanční služby, ve kterých jsou silně zastoupeny nadnárodní korporace ze zemí EU.

Celé téma získalo na významu kvůli pokračující ekonomické krizi, kvůli zveřejnění informací o majitelích účtů na Britských Panenských ostrovech i kvůli kontroverzi o nízkých daních, které například ve Velké Británii platí velké korporace jako je Google. Podle Van Rompuye by summit proto měl využít politické dynamiky, která se v souvislosti s daňovými úniky vytvořila. (Více na Euroskopu – Převratný projekt. Web zveřejnil tajemství daňových rájů)

EU podle předsedy Evropské rady Van Rompuye ročně tratí kvůli nezaplaceným daním bilion eur. To odpovídá zhruba celému hrubému domácímu produktu Španělska, tedy páté největší ekonomiky EU, nebo unijnímu rozpočtu pro příštích sedm let.

Češi a daňové ráje

Podle analýzy České kapitálové informační agentury (ČEKIA) mělo v dubnu vlastníka v daňovém ráji 12 632 českých společností, nejčastěji v Nizozemí, Kypru nebo USA. Z daňového ráje je tak kontrolováno asi 3,3 procent firem registrovaných v Česku. Podobně jako Nečas i ministr financí Miroslav Kalousek se již dříve vyjádřil, že není možné identifikovat, jak velké částky kvůli daňovým rájům česká pokladna ztrácí. Jedná se podle něj o hodnoty v řádech miliard korun, ne desítek miliard, jak udávají některé odhady.

Přidá se Lucembursko a Rakousko ke sdílení informací?

Klíčovým nástrojem pro „efektivní vybírání daní“ je automatická výměna bankovních informací, která vyplývá z unijní směrnice o zdanění úspor, z níž mají výjimku Rakousko a Lucembursko.

Lucemburský premiér Jean-Claude Juncker dnes řekl, že Lucembursko přistoupí na automatickou výměnu informací od 1. ledna 2015. Podmínkou však je, že skutečně začnou jednání v tomto směru s dalšími evropskými zeměmi, především se Švýcarskem.

Pozitivně se vyslovil i rakouský kancléř Werner Faymann, podle něhož je Vídeň připravena na automatickou výměnu informací o bankovních účtech do konce roku. „Znění dohody nám nyní vyhovuje a mohu s ním souhlasit,“ řekl před summitem Faymann. „Je to důležitý krok pro Evropu.“

Ministři financí EU se minulý týden dohodli, že taková jednání zahájí nejen se Švýcarskem, ale i s Andorrou, Lichtenštejnskem, Monakem a San Marinem. Nedohodli se ale na novele zmíněné směrnice o zdanění úspor, která by měla mít větší záběr a týkat se například životních pojistek či kapitálových zisků.

Iniciativa pěti zemí

Pět největších zemí EU (Německo, Francie, Británie, Itálie a Španělsko) představilo tento měsíc pilotní iniciativu v oblasti automatické výměny informací, která vychází z implementace amerického zákona FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act). Iniciativa má mimo jiné podpořit automatickou výměnu informací jako nový globální standard. Jedním z cílů je připravit podmínky pro reciproční poskytování informací od USA a od dalších států.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality