Kdo tvoří nový evropský výbor ve Sněmovně?


P. Zenkner, L. Priknerová, Euroskop, 15.1. 2014

S novou Poslaneckou sněmovnou začne fungovat i nový Výbor pro evropské záležitosti. Jeho předsedou byl 19. prosince zvolen Ondřej Benešík (KDU-ČSL). Dnes se schází vedení výboru, který má jako celek 19 členů. Budoucí koaliční většinu bude kromě zástupce lidovců tvořit ještě 5 poslanců ČSSD a 5 poslanců ANO. Z opozičních stran mají tři poslance KSČM, po dvou ODS a TOP09, jednoho poslance pak do výboru umístilo hnutí Úsvit.

Složení evropského výboru

Pro předsedu výboru Ondřeje Benešíka, který patří k mladým politikům KDU-ČSL, není vedení takového výboru novinkou. Unijním tématům se věnoval již po zvolení za zastupitele Zlínského kraje a vedl krajský Výbor pro záležitosti Evropské unie. Od ledna 2005 je pak jedním z dvanácti českých zástupců ve Výboru regionů, který je poradním orgánem EU. Benešík také spolupracuje s Univerzitou Tomáše Bati ve Zlíně, kde přednáší o evropské integraci.

Z 19 členů výboru jich má předchozí poslaneckou zkušenost jen menšina, konkrétně šest. Největší institucionální paměť mají komunističtí poslanci Soňa Marková a Josef Šenfeld. Ti jsou v parlamentu od roku 2002 a ve všech třech volebních obdobích byli také členy evropského výboru. Z poslanců budoucí vládní koalice se práce minulého výboru účastnila místopředsedkyně Dana Váhalová z ČSSD, z opozičních řad pak Helena Langšádlová z TOP09, která má rovněž funkcí místopředsedkyně.

Z nových tváří pak velké zkušenosti s Evropou má poslanec ODS Petr Fiala, který se na Masarykově universitě v Brně evropské integraci dlouhodobě věnoval. Spolu s Markétou Pitrovou patří k autorům téměř 800stránkové učebnice o Evropské unii, která vyšla v roce 2010 již poněkolikáté a brněnští studenti politologie a evropských studií ji nazývají „bible“. Kritičtěji se Fiala k unii vyjádřil v knize „Evropský mezičas“, kde se věnuje, z jeho pohledu, příčinám současného stavu EU.

Za hnutí ANO jmenujme jako známější tváře budoucího ministra obrany Martina Stropnického nebo Ivana Pilného, známého veřejnosti z investorského pořadu České televize „Den D“ (podobně jako předseda Úsvitu Tomio Okamura). Kromě toho byl však v letech 1992-1998 ředitelem české pobočky Microsoftu, od roku 2003 je prezidentem Tuesday Business Network.

V evropském výboru bude působit také místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek a za sociální demokracii hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola. Zkušenosti z této pozice v letech 2000-2008 má i poslanec ODS Jan Zahradník. Hnutí Úsvit ve Výboru pro evropské záležitosti bude zastupovat hudebník a pilot Marek Černoch.

Pravomoci výboru

Výbor pro evropské záležitosti patří podle jednacího řádu sněmovny (§ 32) mezi povinně ustavované výbory, které musí existovat v každém funkčním období Poslanecké sněmovny. Výbor existuje od roku 2004, kdy se Česká republika stala členem Evropské unie, předtím ve Sněmovně existoval Výbor pro evropskou integraci.

Evropský výbor má rozsáhlé kompetence, protože jeho usnesení již nemusí být zařazena na jednání schůze Poslanecké sněmovny a považují se za její vyjádření. Výbor hraje důležitou roli při parlamentní kontrole evropské agendy a projednává legislativu EU.

V minulém volebním období byl předsedou evropského výboru poslanec ODS Jan Bauer. Za vlády premiéra Mirka Topolánka „patřil“ post straně Zelených, konkrétně Ondřeji Liškovi a posléze Kateřině Jacques. Poměrně dlouhé období 2008-2009 byl navíc výbor bez šéfa, což značně komplikovalo jeho činnost. V období Naopak za koaličních vlád ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody v letech 2002-2006 stál v jeho čele poslanec US Pavel Svoboda. Ještě jako Výbor pro evropskou integraci ho v letech 1998-2002 řídil tehdejší poslanec ODS a pozdější evropský poslanec Jaroslav Zvěřina.

Složení Výboru pro evropské záležitosti

jméno poslance

strana

funkce ve výboru

Ondřej Benešík

KDU-ČSL

předseda

Marek Černoch

Úsvit

člen

Petr Fiala

ODS

místopředseda

Igor Jakubčík

ČSSD

místopředseda

Helena Langšádlová

TOP09-S

místopředsedkyně

Soňa Marková

KSČM

členka

Ivan Pilný

ANO

člen

Roman Procházka

ANO

člen

Jan Sedláček

ANO

člen

Martin Stropnický

ANO

člen

Josef Šenfeld

KSČM

místopředseda

Lubomír Toufar

ČSSD

člen

Dana Váhalová

ČSSD

místopředsedkyně

Jiří Valenta

KSČM

člen

Roman Váňa

ČSSD

člen

Jan Zahradník

ODS

člen

Kristýna Zelienková

ANO

místopředsedkyně

Jiří Zimola

ČSSD

člen

Marek Ženíšek

TOP09-S

člen

Zdroj: Výbor pro evropské záležitosti

Autor: Petr Zenkner, Lucie Priknerová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality