Prahu navštívil šéf Vojenského výboru EU


Ladislav Havelka, 11.2. 2014, psáno pro Euroskop

Českou republiku navštívil minulý týden předseda Vojenského výboru Evropské unie generál Patrick de Rousiers. Řešil hlavně otázky spojené se zapojením České republiky v operacích EU a přípravu bojového uskupení zemí V4 pro potřeby EU v roce 2016. Tématem byl i způsob implementace závěrů prosincové Evropské rady o posílení rozvoje schopností, posílení evropského obranného průmyslu a v neposlední řadě zvýšení účinnosti, viditelnosti a dopadu Společné bezpečnostní a obranné politiky.

Rousiers se sešel s novým ministrem obrany Martinem Stropnickým a státním tajemníkem Danielem Koštovalem. Po uvítacím ceremoniálu na pražském Vítkově jednal i s náčelníkem generálního štábu generálporučíkem Petrem Pavlem.

Ocenění českých schopností

Česká republika je na poli společné evropské bezpečnostní politiky aktivním hráčem. Čeští vojáci se opakovaně podíleli a podílí na vojenských operacích EU. V současnosti vzniká ve spolupráci s Maďarskem, Polskem a Slovenskem Visegrádská bojová skupina (tzv. EU battlegroup), která bude mít operační pohotovost v první polovině roku 2016. Během tohoto období musí být battlegroup schopna zasáhnout do 10 dnů od rozhodnutí Rady EU ve vzdálenosti do 6000 km od Bruselu. Do skupiny, která bude čítat přibližně 3000 vojáků a bude pod velením Polska, Česká republika přispěje zhruba 800 vojáky (zejména logistiky a zdravotníky) a poskytne tři transportní vrtulníky Mi-171Š . V minulosti čeští vojáci spoluvytvořili dvě bojové skupiny, které měly pohotovost postupně v letech 2009 a 2012.

„Příspěvky České republiky, jak co se týče vojáků tak příslušníků štábů do misí EU v operaci Althea na území Bosny a Hercegoviny od roku 2004 nebo na velitelství sil EUFOR v Čadu v letech 2008-2009, byly vysoce ceněny a nezapomíná se na ně,“ vyzdvihl generál Rousiers nasazení českých vojáků. Příspěvky ČR při operacích v Africkém rohu a oblasti Sahelu jsou v poslední době vnímány ještě intenzivněji. Češi se například účastní na zajištění námořní operace EU-NAVFOR ATALANTA, kde na velitelství operace působí tři důstojníci. Výrazným příspěvkem je působení čtyř desítek vojáků ve výcvikové misi EUTM v Mali.

Generál Patrick de Rousiers
Šéf Vojenského výboru EU generál Patrick de Rousiers navštívil 6.-7. února Prahu. (foto: Ministerstvo obrany)

ČR se podílí na 11 projektech

Česká armáda je zapojena i do programu Pooling and Sharing, který pod hlavičkou Evropské bezpečnostní agentury rozvíjí spolupráci za účelem efektivnějšího vynakládání obranných výdajů. Česká republika se podílí na více než desítce projektů, za zmínku stojí např. budování evropské letecké transportní flotily, zdravotnické zabezpečení nebo vývoj pokročilých zařízení individuální ochrany jednotlivce. „Evropská obrana není pouze o příspěvcích do operací, ale také o budování institucí a kapacit k obraně. Zde se opět Česká republika projevuje velmi aktivně a její příspěvek je velice ceněný,“ řekl Rousiers.

Francouzský generál navštívil i Univerzitu obrany v Brně, kde měl přednášku o vojenských aspektech Evropské unie. Zvláštní pozornost věnoval potřebě získávání mezinárodních zkušeností u studentů Univerzity obrany v rámci evropské výměny studentů v programu Erasmus a hledání možností další spolupráce mezi evropskými vojenskými školami v programu Military Erasmus. Od roku 2008, kdy se univerzita do programu zapojila, získalo mezinárodní zkušenosti několik desítek vojenských studentů univerzity. V roce 2013 studovalo na zahraničních vojenských školách osm studentů.

Vojenský výbor Evropské unie (EUMC – European Union Military Committee) je nejvyšší vojenský orgán EU. Zodpovídá za poskytování vojenského poradenství a doporučení Politickému a bezpečnostnímu výboru (PSC – Political and Security Committee) ohledně vojenských aspektů Evropské bezpečnostní a obranné politiky. Je také fórem pro vojenské konzultace a spolupráci mezi členskými státy v oblasti předcházení konfliktům, řešení krizí a výstavbě vojenských schopností EU.

Generál francouzského letectva Patrick de Rousiers je předsedou Vojenského výboru Evropské unie od 6. listopadu 2012. Patří k hlavním vojenským poradcům Vysoké představitelky pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Catherine Ashtonové, dále působí jako mluvčí vojenského výboru. Rousiers vedle toho reprezentuje vojenský výbor na zasedání PSC a účastní se jednání Rady, kde jsou přijímána rozhodnutí související s obranou.

Autor: Ladislav Havelka, psáno pro Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality