Vláda ČR schválila přistoupení k fiskálnímu paktu EU


Euroskop, 24.3. 2014

Česká republika se připojí k fiskálnímu paktu, na tiskové konferenci to uvedl český premiér Bohuslav Sobotka. Po přijetí fiskálního paktu bude ČR muset zavést do národní legislativy pravidla, která budou kontrolovat rozpočtovou kázeň. Klíčová opatření by se země týkala až po přijetí eura. Kabinet tak naplnil jeden ze závazků, který si stanovil v programovém prohlášení vlády.

„Dnešním rozhodnutím se vracíme do hlavního proudu evropské integrace. Vláda rozhodnutí schválila jednomyslně,“ řekl premiér Sobotka a dodal, že pozice ČR je tak srovnatelná s pozicí Polska, Švédska nebo Litvy.

Podle fiskálního paktu státy, které se k němu rozhodnou připojit, mají do jednoho roku od vstupu v platnost této smlouvy přijmout právní předpis. Ten má zajistit, že strukturální schodek státního rozpočtu nepřevýší 0,5 procenta HDP. Země, jejichž dluh bude vyšší než 60 procent HDP, pak musí přistoupit k jeho snižování minimálně o pět procent ročně. Letošní český strukturální deficit, tedy deficit veřejných financí bez vlivu hospodářského cyklu, by měl být cca 2,5 procenta HDP.

Podle státního tajemníka pro EU Tomáše Prouzy je to signál, že Česko vnímá důležitost zodpovědnosti fiskální politiky. „Je to také další krok na cestě k přijetí eura,“ dodal. Díky přistoupení k fiskálnímu paktu se Česká republika navíc může účastnit vybraných jednání summitů eurozóny.

Přijetí fiskálního paktu ještě musí schváli obě komory parlamentu, a to ústavní většinou. Ratifikaci paktu předloží ve Sněmovně a v Senátu ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Poté vše podepíše prezident Miloš Zeman. Ten již dříve prohlásil, že pro něj nebude problém smlouvu podepsat a že s větší integraci souhlasí.

Vznik fiskálního paktu

Fiskální pakt byl podepsán v březnu 2012. Již několik měsíců před tím ale o něm vedli evropští lídři bouřlivé diskuse. Podnět k jeho vzniku vyšel od německé kancléřky Angely Merkelové, která na prosincovém summitu v roce 2011 usilovala o prosazení změn Smluv EU, aby umožnily automatické sankce za porušování rozpočtové disciplíny, již by hlídal Evropský soudní dvůr. Proti tomu se postavil britský premiér David Cameron, a EU nezbyla jiná možnost, než se vydat cestou mezivládní smlouvy mezi členskými státy. Nepřidaly se k ní pouze Velká Británie a ČR. Dokument vstoupil v platnost 1. ledna 2013. Do pěti let od tohoto dne by měl být začleněn do Smluv, na nichž je založena Evropská unie.

„Přistoupení Česka k fiskálnímu paktu bych uvítal. Bude do budoucna pojistkou proti rozpočtově nezodpovědným vládám, které by chtěly nadměrně zadlužovat zemi,“ řekl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Vláda se chce k fiskálnímu paktu připojit tak, aby se omezení rozpočtu stala účinná až po přijetí eura. „Nebude to tedy mít v nejbližší době žádné hospodářské dopady. Vnímám to jako výraz změny evropského kurzu a snahy účastnit se všech diskusí o podobě evropské integrace“, uvedl premiér už v únoru.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality