Europoslanci o fondech EU: kritika i pochvala


Marie Bydžovská, Euroskop, 28.3. 2014

Čeští politici by měli zřídit parlamentní výbor, který by vyšetřil, kdo profitoval z podvodů a korupce při udělování dotací. Vyzvala je k tomu členka výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu (EP) Ingeborg Grässleová z Německa, podle níž český systém evropských dotací umožňoval podvádět ve velkém.

„Členkou výboru jsem už deset let a už jsem zažila spoustu kontrol. Vůbec poprvé mám ale dojem, že v tomto systému bylo možné v obrovském objemu provádět podvody. Auditoři, kteří měli projekty kontrolovat, je navíc vůbec nekontrolovali,“ prohlásila Grässleová.

Německá europoslankyně přijela s pětičlennou delegací Evropského parlamentu, která v rámci dvoudenní návštěvy Prahy měla za úkol prověřit využívání prostředků evropského rozpočtu v ČR. Na programu měla setkání se zástupci institucí, kteří se čerpáním fondů EU zabývají. Jediným českým delegátem byl europoslanec Vojtěch Mynář (ČSSD), který ve výboru EP pro rozpočtovou kontrolu působí.

Grässleová kritizovala také české úřady, které se podle ní dosud vůbec nesnažily zjistit, kdo měl z takto nastaveného systému prospěch. „Poprosila jsem proto své české kolegy z Parlamentu a Senátu, aby zřídili vyšetřovací výbor. Pro nás je velmi důležité, abychom zjistili, jak to mohlo takhle dlouho více než pět let fungovat,“ dodala Grässleová.

V roce 2011 měla ČR nejvyšší chybovost

Čerpání evropských peněz kritizoval i šéf delegace výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu Jens Geier, který také zastupuje Německo. „V roce 2011 byla míra chybovosti v ČR nejvyšší v EU a dosud se nezlepšila. Docházelo zde k politickému výběru projektů. Víme o situacích, ve kterých docházelo ke korupci,“ poznamenal Geier, podle nějž největší problémy byly hlavně v oblasti regionálních programů.

Evropský rozpočtový výbor už dříve zjistil, že výdaje na projekty v ČR nebyly v souladu s evropským právem. Podle výboru za to mohlo mimo jiné to, že řídící a kontrolní orgány v ČR byly neúčinné. „ČR tak, bohužel, přišla o velké množství peněz. Jde o více než 0,5 miliardy eur (13,75 miliardy korun), a to nehovořím o dodatečných opravách v oblasti dopravy a životního prostředí,“ doplnil Geier.

ČR hrozí ztráta až 63 miliard

Na kritiku europoslanců reagovala pro EUROSKOP ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová. „Představili jsme velmi otevřenou prezentaci chyb, které byly napraveny. Je to bolestné a Česká republika za tyto chyby zaplatila, vše se vyčerpat nestihne. Připravila se řada nápravných i preventivních opatření, změnil se systém, aby se chyby znovu neopakovaly. Budoucí období v sobě ponese protikorupční prvky a značné zjednodušení systému.“

Již dříve se Jourová vyjádřila, že Česko za uplynulé sedmileté období může přijít z evropských fondů až o 62,8 miliard korun. Například letošní ztráta odhadovaná až na 24,6 miliardy korun by se podle ní mohla snížit zhruba o polovinu na 12 miliard korun. ČR mohla v letech 2007 až 2013 celkem získat přes 750 miliard korun.

„Osobně jsem byla přítomna jednání, kde poslanci konstatovali, že situace je již lepší a že budou odjíždět s pocitem, že zde došlo k pokroku. V tuto chvíli pracuje vláda na hloubkovém prověření stavu programů a na možnostech efektivního dočerpání,“ dodala Jourová.

Chystá se změna služebního zákona či veřejných zakázek

Její slova potvrzuje i člen delegace z EU Derek Vaughan. „Budeme odtud odjíždět s pocitem, že zde došlo k pokroku. Jsme spokojenější, než když jsme sem přijeli,“ řekl. Geier zase vyzdvihl, že v ČR díky evropským penězům vzniklo v končícím programovém období přes 72.000 nových pracovních míst.

Vláda v současnosti za účelem zlepšení čerpání z evropských fondů podle Jourové připravuje legislativní opatření jako například služební zákon, zákon o finanční kontrole nebo o veřejných zakázkách. „Domnívám se, že současná vláda učinila vše pro to, aby zvýšila důvěru v systém čerpání jako takový. Všechna opatření budeme pravidelně sledovat, budou i předmětem průběžné auditní činnosti Ministerstva financí. Budou-li jakékoli signály, že něco je problém, vláda to bude řešit prioritně,“ řekla EUROSKOPU.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality