Jak sloučit 138 strategií v jeden program reforem


Marie Bydžovská, Euroskop, 9.4. 2014

Zástupci ministerstev a sociálních partnerů v pondělí diskutovali o připravovaném Národním programu reforem pro rok 2014. Jedná se o strategický dokument, který bude ČR po schválení vládou předkládat 16. dubna Evropské komisi.

Státní tajemník pro EU Tomáš Prouza zdůraznil, že stejně důležitá jako příprava programu reforem bude následná implementace. „O plánech reforem budeme dále diskutovat a budeme je aktualizovat. Důležitá je i debata o dopadech jednotlivých opatření,“ řekl Prouza. Součásti dokumentu je proto i příloha obsahující podrobnější popis dopadů jednotlivých reformních opatření a časový harmonogram jejich implementace.

Program reforem zasílá všech 28 členských států EU v polovině dubna Evropské komisi. Jedná se o součást tzv. evropského semestru, který EU zavedla v reakci na hospodářskou krizi. Jeho cílem je koordinovat hospodářské politiky a přispět k prosperitě EU jako celku i jednotlivých členských států.

Podnikatelé chtějí zlepšit technické školství

Účastníci setkání stejně jako zástupce Evropské komise ocenili, že do přípravy programu je zapojeno široké spektrum aktérů. Kulatý stůl navazoval na únorové setkání, na kterém byla příprava letošního programu reforem zahájena.

„Všechny rezorty dodaly kvalitní materiál,“ vyjádřil se prezident Hospodářské komory Petr Kužel. Stejně jako zástupci dalších sdružení zdůraznil potřebu zlepšit spolupráci firem a středních škol při technickém vzdělávání. Dalším přáním zástupců podniků je předvídatelný daňový systém.

Program reforem reaguje na loňská doporučení Komise

Ekonomický poradce Zastoupení Evropské komise v ČR Zdeněk Čech ocenil, že připravovaný dokument reaguje na doporučení Komise z loňského roku. Bruselská administrativa podle něj sleduje nakročené reformy jako připravovaný zákon o vysokých školách či o úřednících.

Přijetí zákona o státní službě je jednou z hlavních priorit vlády. Připravovaný zákon upraví právní poměry zaměstnanců ve správních úřadech, bude definovat kritéria pro odměňování úředníků, určovat vzdělávací systém a obecně také personální politiku státní služby. Počítá se také se založením Generálního ředitelství státní služby.

Zdeněk Čech připomněl taktéž opakovaná doporučení pro ČR – zlepšit přístup k předškolní péči a posílit aktivní politiku zaměstnanosti. V první zmiňované oblasti vláda usiluje mimo jiné o rozvoj alternativních předškolních zařízení a služeb. Stěžejním opatřením je návrh zákona o dětské skupině, který byl schválen v lednu 2014.

Co se týče politiky zaměstnanosti, věnuje ČR pozornost především nejvíce ohroženým skupinám, jako jsou matky po návratu z mateřské dovolené, mládež do 30 let, občané v předdůchodovém věku, pracovníci s nízkou kvalifikací, osoby ohrožené sociálním vyloučením a lidé se zdravotním postižením. Záměrem vlády je modernizovat systém veřejných služeb zaměstnanosti a posilovat jejich kapacitu a efektivitu, také s využitím evropských fondů.

Pro přípravu čerpání fondů EU vznikla databáze strategií

Národní program reforem se věnuje i kohezní politice, která napomáhá prostřednictvím čerpání evropských peněz rozvoji země a regionů. V následujících dvou letech ještě zbývá certifikovat 350 miliard z minulého sedmiletého období.

Současně Ministerstvo pro místní rozvoj připravuje tzv. Dohodu o partnerství, na jejímž základě bude ČR čerpat evropské prostředky v období 2014-2020. Při přípravě dokumentu, který vláda předloží Evropské komisi v dubnu, sestavilo Ministerstvo pro místní rozvoj databázi rezortních strategií. Celkem jich bylo vytvořeno 138, přičemž všechny nejsou plně v souladu. „Úřad vlády v současnosti seznam analyzuje a hledá možnosti, jak různé strategie propojit a celý systém tak zjednodušit,“ řekl Prouza.

Co to je Národní program reforem?

Základní východisko Národního programu reforem představuje Strategie Evropa 2020, což je desetiletý plán EU, jejímž cílem je dosáhnout nového hospodářského růstu. Ten by měl být inteligentní (prostřednictvím efektivnějšího investování do vzdělávání, výzkumu a inovací), udržitelný (díky konkurenceschopnému průmyslu a odhodlání pokročit na cestě směrem k nízkouhlíkové ekonomice) a inkluzivní (se silným důrazem na tvorbu pracovních míst a snižování chudoby). Každoroční předkládání vnitrostátních programů reforem je začleněné do evropského semestru, což je roční cyklus koordinace hospodářských politik v EU.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality