Výběr 21 europoslanců. Malá účast


Euroskop, 24. května 2014

Volby do Evropského parlamentu v Česku skončily. Poznamenala je zřejmě rekordně nízká účast. Hlasovat přišla necelá pětina voličů. V minulým eurovolbám přišlo 28 procent voličů. Přesná čísla i výsledky hlasování budou zveřejněny v neděli po 23:00, až skončí hlasování také ve zbývajících zemích EU. Jako poslední skončí hlasování v Itálii.

Z unijní osmadvacítky si v pátek začali volit své europoslance ještě Irové. Britové a Nizozemci tak učinili již ve čtvrtek. Volební seriál pokračoval v sobotu, kdy skočily české eurovoleby a hlasovalo se také v Lotyšsku, na Maltě a na Slovensku. Zbývající státy EU nechaly hlasování na neděli. Česko bylo jedinou zemí evropské osmadvacítky, kde voliči mohli hlasovat dva dny. Volby, které na sedmi místech místech ČR spojili s referendem o místních záležitostech, skončily v sobotu ve dvě hodiny odpoledne.

Největší účast v Praze

Nad celorepublikovým průměrem byla volební účast pouze v Praze, podle odhadů volebních komisařů se pohybovala kolem 24 procent. Také v ostatních regionech přišlo více voličů ve městech. Přibližně pětina voličů přišla hlasovat v Libereckém kraji. Ve středních Čechách odvolilo v průměru 17 až 18 procent lidí, v Karlovarském kraji účast kolísala od 15 do 23 procent, v jižních Čechách v rozmezí od 12 do 21 procent.

V Královéhradeckém a Pardubickém kraji se volební účast před uzavřením volebních místností většinou pohybovala mezi 15 až 20 procenty, na jižní Moravě na necelých 17 procentech a ve Zlíně průměrná účast činila zhruba 18 procent. V Ústeckém a Plzeňském kraji ale hlásili maximálně patnáctiprocentní účast. Marie Mazánková z olomouckého krajského úřadu v 13:30 řekla ČTK, že volební účast se zpravidla pohybuje kolem deseti procent.

Výsledky voleb v pondělí projedná Státní volební komise. Oficiální podobu získají v úterý zveřejněním ve Sbírce zákonů..

Volební čísla
Tak koho vyberete? Volební čísla českých politických stran (foto: čtk)

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality