Vláda odpověděla na doporučení Evropské komise


Euroskop, 4.6. 2014

Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky ve středu projednal doporučení Evropské komise k Národnímu programu reforem České republiky na rok 2014. Komise je vydává v rámci tzv. evropského semestru, který je nástrojem koordinace hospodářských politik napříč členskými státy EU.

Evropská komise zaslala dokument české vládě oficiálně v pondělí 2. června. Reaguje na Národní program reforem pro rok 2014, který kabinet schválil 16. dubna. Sobotkův kabinet v něm představuje plán zásadních reformních opatření na oživení hospodářského růstu a posílení konkurenceschopnosti.

Obnova hospodářského růstu

„Jako velmi pozitivní vnímám, že Evropská komise doporučuje České republice provedení takových opatření, která si vláda vytýčila v programovém prohlášení,“ řekl státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

Společným záměrem Evropské komise i Sobotkovy vlády je zejména obnova hospodářského růstu, snižování nezaměstnanosti a posílení konkurenceschopnosti české ekonomiky. Návrh doporučení například apeluje na implementaci služebního zákona, jehož schválení je pro vládu prioritním úkolem a v Poslanecké sněmovně je naplánováno na červen letošního roku. Komise dále české vládě doporučuje, aby se zaměřila na zjednodušení daňového systému.

Podle Prouzy se na většině doporučení buď pracuje, nebo se v nejbližších měsících pracovat začne. „Aktuálně se blíží schválení služebního zákona, které je důležité i z hlediska možnosti čerpání evropských prostředků,“ řekl český státní tajemník. Kabinet také připravuje řadu opatření vedoucích ke zlepšení výběru daní, harmonizaci základů daně a pojistného či sladění termínů platebních povinností. Klíčové je zajištění příznivých podmínek pro podnikatelské prostředí.

Vzdělávání a trh práce

Výzvou pro vládu je doporučení Evropské komise na zvýšení kapacity předškolní péče. Jedná se o dlouhodobě neřešený problém, který je kostlivcem po předchozích vládách. To si kabinet uvědomuje, a proto již nyní sestavuje plán, jak obcím poskytnout prostředky na vytvoření dodatečné kapacity mateřských škol, a to s využitím evropských fondů a nově vzniklého národního fondu.

Stejně důležité jsou otázky kvality vysokoškolského vzdělávání a zlepšení spolupráce mezi školami a zaměstnavateli. Vláda v této oblasti připravuje novelu zákona o vysokých školách, jež by měla být účinná již od července příštího roku. Změny půjdou směrem úprav systému akreditace a provázání nabídky vzdělávání s potřebami trhu práce. Jedním z nových parametrů systému financování bude mimo jiné uplatnitelnost absolventů v praxi.

„Věřím, že až bude v příštím roce Komise hodnotit naše pokroky, více než polovina doporučení bude na národní úrovni splněna, případně připravena k zavedení,“ uvedl Prouza. „Považuji za dobrou zprávu, že Evropská komise a česká vláda se shodují na hlavních prioritách pro podporu hospodářského růstu České republiky,“ dodal.

Odchody do důchodu

Negativně se vláda staví k návrhu části doporučení týkající se urychlení věku odchodů do důchodu. Již současně platné tempo považuje vláda za poměrně vysoké, což s sebou přináší řadu sociálních problémů. Takováto zásadní systémová změna penzijního systému je pro vládu neakceptovatelná.

Komise ukončila řízení kvůli schodku

S hodnocením Komise úzce souvisí také pozitivní zpráva ve smyslu návrhu na ukončení tzv. procedury při nadměrném schodku. Řízení proti České republice bylo zahájeno v roce, kdy saldo veřejných financí dosáhlo výše 5,8 procenta HDP.

Pokles deficitu veřejných financí na úroveň 1,5 procenta a s tím související ukončení rozpočtového dohledu ze strany Komise je znamením zdravého hospodaření státu, včetně dobrého výhledu pro nejbližší roky.

Připomínky, které vláda k návrhům doporučení do Bruselu odeslala a schválená národní pozice, kterou bude hájit během nadcházejících jednání v orgánech Rady. Schválená podoba dokumentu je v souladu s pozicí odborů i zaměstnavatelů.

Návrhy doporučení budou po projednání v příslušných výborech Rady EU potvrzena na zasedání Evropské rady ve dnech 26. – 27. června. Jejich formální schválení pro všechny členské státy proběhne na setkání ministrů financí členských států 8. července.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality