Sobotka: Evropská levice podpoří Junckera


Euroskop

Levicoví šéfové vlád zemí EU podpoří nominaci lucemburského expremiéra Jeana-Claudea Junckera z Evropské lidové strany na nového předsedu Evropské komise. Za podporu středopravého kandidáta budou žádat post šéfa Evropského parlamentu a viditelné zastoupení v čele příští Komise. Po sobotním jednání s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem a dalšími levicovými premiéry v Paříži to ČTK řekl předseda české vlády Bohuslav Sobotka.

„Chceme vést diskuzi o tom, aby v čele Komise byli viditelně zastoupeni rovněž sociální demokraté, aby tam byly zastoupeny ženy a aby v čele Evropského parlamentu byl v prvním funkčním období sociální demokrat,“ řekl premiér Sobotka, podle něhož horkým kandidátem na vedení europarlamentu je jeho dosavadní předseda, německý sociální demokrat Martin Schulz. Podle Sobotky se účastníci schůzky shodli, že budou usilovat o co nejrychlejší rozhodnutí o nominaci na nového šéfa Komise.

Český premiér předpokládá, že to bude právě dlouholetý lucemburský premiér, koho nakonec šéfové států a vlád EU nominují za nástupce Josého Manuela Barrosa. „Myslím si, že by to bylo velké překvapení, pokud by Jean-Claude Juncker nebyl tím kandidátem, kterého navrhne Evropská rada Evropskému parlamentu,“ poznamenal český premiér. Očekává přitom, že pokud Juncker získá dostatečnou podporu od šéfů států a vlád států EU, najde se pro něj dostatečná podpora také u evropských poslanců, kteří ho budou schvalovat.

Neformální schůzky v paláci Marigny se kromě Hollandea, Sobotky a Schulze zúčastnili také šéf italské vlády Matteo Renzi, dánská premiérka Helle Thorningová-Schmidtová, předseda rumunské vlády Victor Ponta, slovenský premiér Robert Fico a dále premiéři Malty, Rakouska a Belgie Joseph Muscat, Werner Faymann a Elio di Rupo. Za Německo byl přítomen vicekancléř Sigmar Gabriel.

Schůzka levicových předseů vlád
Francouzský prezident François Hollande hostil v Paříži vrcholné levicové politiky. Zleva stojí belgický premiér Elio Di Rupo, nizozemský předseda Strany práce Diederik Samsom, bývalý předseda Evropského parlamentu Martin Schulz, dánská premiérka Helle Thorning-Schmidtová, rumunský premiér Victor Viorel Ponta, francouzský prezident François Hollande, slovenský premiér Robert Fico, německý ministr hospodářství Sigmar Gabriel a český premiér Bohuslav Sobotka. Zdroj: čtk

Jaké budou priority nové Komise?

Levicoví šéfové vlád podle Sobotky mluvili také o prioritách sociálnědemokratického tábora v příští Evropské komisi. „Evropa potřebuje změny, a i když bude s vysokou pravděpodobností šéfem Evropské komise Jean-Claude Juncker, nesmí to znamenat zakonzervování současného stavu Evropy,“ zdůraznil Sobotka. Evropská levice podle něj bude chtít, aby nová komise podporovala hospodářský růst a zaměstnanost v EU a konkurenceschopnost evropského průmyslu.

„Já jsem do debaty vnesl dvě témata důležitá z pohledu České republiky: maximální zjednodušení pravidel pro čerpání evropských fondů a dobrá spolupráce s Evropskou komisí, pokud jde o čerpání evropských fondů. Druhá naše priorita je evropská energetika, která umožní konkurenceschopnost evropského průmyslu a nebude ho vyhánět z Evropy,“ uvedl Sobotka, který bude chtít s Junckerem o českých prioritách ještě před bruselským summitem hovořit.

Pakt stability a růstu se může změnit

Hollande podle agentury AFP řekl, že na schůzce se hovořilo také o řešení imigrace do EU a možnostech Paktu stability, který určuje pravidla rozpočtové politiky. Stanovuje, že deficit veřejných financí nesmí překročit tři procenta hrubého domácího produktu (HDP) a že veřejný dluh by neměl být přes 60 procent HDP.

V EU se začíná hovořit o uvolnění interpretaci pravidel v podobě nezapočítávání určitých typů státních prorůstových investic do výše deficitu či prodloužení časového rámce ke zvládnutí vzniklých potíží. Na podporu růstu se chce soustředit italské předsednictví EU ve druhé polovině letošního roku. Sobotní pařížská schůzka měla podle agentury AFP zbrzdit Renziho návrhy na uvolnění pravidel.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek