Co doporučuje Evropská komise české ekonomice?


Marie Bydžovská, Euroskop, 24.6. 2014

Evropská komise každoročně navrhuje členským státům soubor doporučení, jejichž cílem je napomoci ekonomickému rozvoji jednotlivých zemí a zároveň účinně koordinovat politiky členských států. O těch letošních debatovali ve čtvrtek v Evropském domě zástupci Komise a české vlády s ekonomickými experty.

Dokument od Evropské komise nastavuje členským státům zrcadlo, zda jejich ekonomická politika jde správným směrem, nechal se slyšet Marek Svoboda z Úřadu vlády. Vedoucí Zastoupení Evropské komise Jan Michal dodal, že tato procedura, která je součástí tzv. evropského semestru, vznikla v reakci na hospodářskou krizi.

Dokument, který Brusel vydal již po čtvrté v řadě, by podle Marka Svobody měl sloužit především jako vodítko pro ekonomické směřování ČR v kontextu Evropské unie. V případě Česka je podle něj vládní pozice ve většině shodná s návrhem Evropské komise.

Neshody o důchodovém věku

Problematickým bodem, v kterém ČR s Bruselem nenalezla shodu, je zrychlení tempa posouvání hranice pro odchod do důchodu. Vláda obecně souhlasí, že je nutné zajistit dlouhodobou udržitelnost veřejného důchodového systému, nicméně domnívá se, že je třeba ji řešit komplexně, zejména v kontextu zaměstnanosti starších pracovníků a žen, zdravotní péče či nastavení odvodů.

„Již současné tempo navyšování důchodového věku odpovídá vývoji střední délky života, průměrná doba strávená v důchodu tedy není v případě ČR delší než ve většině ostatních členských států,“ vyjádřil se Svoboda. Zajištěním udržitelnosti v delším časovém horizontu se bude zabývat nově ustavená odborná komise.

Doporučení z Bruselu nezůstávají bez reakce

Svoboda upozornil, že vláda v mnoha oblastech již podniká kroky k naplnění doporučení bruselské administrativy. Například zvýšila množství prostředků pro výstavbu a modernizaci předškolních zařízení, v parlamentu prochází schvalovací procedurou zákon o dětských skupinách či je připravován zákon o státní službě.

ČR se také podařilo, v souladu s dřívějšími doporučeními, odstranit v minulém roce nadměrný schodek, když deficit veřejných financí poklesl z 5,8 % v roce 2009 na 1,5 % HDP v roce 2013 a je plánováno jeho udržení pod referenční hranicí 3 % HDP i v nadcházejících letech.

Rezervy jsou ve vzdělávání

Jan Michal poukázal na další z doporučení Komise – snížení zdanění práce, které je v jedno z nejvyšších z celé EU, přičemž nižší zdanění vykazuje většina zemí našeho regionu včetně Německa.

Podle hlavního ekonoma Era Poštovní spořitelny Jana Bureše však neexistuje rychlý způsob, jak vysoké zdanění práce snížit a zároveň nahradit zdroje pro státní rozpočet např. prostřednictvím nepřímých daní, jak navrhuje EU. Největší rezervy, co se týče prorůstových opatření, vidí Bureš v oblasti vzdělávání, které jej podle něj důležitější i než podpora výzkumu a vývoje.

Doporučení členským státům by měla schválit Evropská rada na svém zasedání ve dnech 26. – 27. června a poté v červenci přijmout Rada ECOFIN.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality