Dnes večer bude koalice řešit eurokomisaře


Petr Zenkner, Euroskop, 14.7. 2014 (aktualizováno)

Strany vládní koalice se v pondělí na jméně nového evropského komisaře za Českou republiku neshodly. Premiér Bohuslav Sobotka by ale rád odjel na Evropskou radu s jediným kandidátem. ČSSD, ANO a KDU-ČSL proto budou pokračovat v rozhovorech i v úterý. Nominovaného šéfa Evropské komise Jean Claude Junckera ve středu pověří funkcí Evropský parlament. Poté začnou jednání o komisařích i oficiálně.

Telefonát s Rompuyem

„Rád bych příští týden jel do Bruselu s jedním jménem a uvidíme, kam do té doby dospějeme z hlediska vyjednávání o portfoliu pro Českou republiku,“ prohlásil v pátek Sobotka.

Premiér ve stejný den rovněž hovořil telefonicky se stálým předsedou Evropské rady Hermanem Van Rompuyem. Bohuslav Sobotka mu potvrdil zájem Česka o ekonomická portfolia v nové Evropské komisi, jako jsou průmysl, doprava nebo regionální rozvoj. Sobotka si volal rovněž s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem. Dohodli se mimo jiné na vzájemné podpoře svých kandidátů.

Příležitostí pro další konzultace o složení nové Komise bude mimořádné zasedání Evropské rady. Hlavy států projednají na Evropské radě i obsazení dalších vysokých postů v EU, konkrétně jména nástupců Hermana van Rompuye a Catherine Ashtonové. Web EUobserver spekuluje, že prezidenti a premiéři se pravděpodobně shodnou jen na novém šéfovi „evropské diplomacie“.

Aktuální jména

V případě českého eurokomisaře zatím koaliční strany navrhují každá vlastního kandidáta. Sociální demokracie trvá na bývalém ministrovi financí Pavlu Mertlíkovi. Hnutí ANO dlouho navrhovalo jako nejlepší variantu europoslance Pavla Teličku, který již v roce 2004 několik měsíců evropským komisařem byl. Tento týden přišlo ANO s novým jménem, ministryní pro místní rozvoj Věrou Jourovou.

KDU-ČSL původně uvažovala o bývalé europoslankyni Zuzaně Roithové, která však nominaci odmítla. Místo sebe doporučila vysokého bruselského úředníka Petra Blížkovského. Koaliční partneři vzali na poslední koaliční schůzce návrh lidovců na vědomí, ale více o něm nediskutovali.

Z nepolitických jmen se občas objevuje spekulace o možné kandidatuře dosavadního eurokomisaře Štefana Füleho, který ještě před pár týdny pokračování svého působení v Evropské komisi vylučoval.

Čeští eurokomisaři

Autor: Petr Zenkner, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality