Česko pošle do Bruselu Jourovou


Euroskop, 21.07.2014

Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová se stane novou českou eurokomisařkou. Na její nominaci do Komise se dnes dohodly koaliční strany. Na svém twitterovém účtu to napsal státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. Předtím než bude do funkce eurokomisařky uvedena, tak musí projít tzv. „grilováním“ v Evropském parlamentu.

Dohodu ČSSD, ANO a KDU-ČSL umožnil souhlas sociálních demokratů premiéra Bohuslava Sobotky. Ten minulý týden signalizoval ochotu podpořit Jourovou výměnou za podporu některých programových priorit ČSSD. Jde například o vyšší růst minimální mzdy nebo rychlejší růst platů hasičů a policistů. Kandidátem ČSSD na funkci eurokomisaře byl Pavel Mertlík.

Česko vyhoví Junckerovi

Věra Jourová byla před dnešním jednáním vlády hlavní favoritkou na zisk nominace, neboť navržením političky roste šance, že český eurokomisař povede některý z významnějších resortů v příští Evropské komisi. Český premiér vyjádřil zájem Česka na resortech regionálního rozvoje nebo dopravy.

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker je pod tlakem, aby v jeho týmu bylo alespoň tolik žen, jako dosud. V Barrosově týmu jich bylo devět. „Je těžko představitelné, že Evropský parlament by akceptoval Komisi, v které bude méně žen, než v té současné,“ nechal se slyšet Junckerův mluvčí.

Evropští premiéři však zatím do Bruselu mnoho žen nenavrhují. Spekulovalo se, že Belgie by mohla nominovat europoslankyni Marianne Thysenovou a Řekové exministryni zahraničí Doru Bakoyannisovou nebo současnou komisařku Mariu Damanakiovou. Slovinci zase mohou do Bruselu poslat odcházející premiérku Alenku Bratušekovou.

ANO původně navrhlo na komisaře lídra své kandidátky do Evropského parlamentu Pavla Teličku, svou nominaci ale v červenci změnilo. Předseda hnutí a vicepremiér Andrej Babiš změnu okomentoval tím, že by ČR mohla být s nominací ženy úspěšnější. „Paní Jourovou jsme nominovali, i když je to ztráta pro hnutí. (Jean-Claude) Juncker si přeje ženu, tak máme skvělou ženu, která nás bude dobře reprezentovat,“ řekl Babiš.

Věra Jourová
Věra Jourová se na dnešním jednání vlády stala kandidátkou na post eurokomisaře za Českou republiku. (foto: vlada.cz)

Věra Jourová má zkušenosti se všemi třemi koaličními stranami. V hnutí ANO se angažuje od roku 2012. Loni v březnu byla zvolena první místopředsedkyní, v parlamentních volbách byla lídrem kandidátky hnutí na Vysočině. V letech 2003 až 2006 byla členkou ČSSD, za kterou byla o rok dříve v komunálních volbách zvolena zastupitelkou Třebíče. Půsovila rovněž jako náměstkyně na ministerstvu pro místní rozvoj. Za KDU-ČSL zase v roce 2010 neúspěšně kandidovala do Poslanecké sněmovny.

Jourová na podzim 2006 strávila měsíc ve vyšetřovací vazbě kvůli kauze Budišov. Podezření z korupce se ale neprokázalo a stíhání v létě 2008 skončilo konstatováním, že se skutek nestal. Soud přiznal Jourové 2,7 milionu korun jako náhradu majetkové újmy, o dalších požadavcích Ústavní soud rozhodl, že jsou promlčené.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality