Jourová prošla u poslanců. Ve čtvrtek ji potvrdí vláda


Marie Bydžovská, Euroskop, 23.7. 2014

Sněmovní výbor pro evropské záležitosti dnes podpořil kandidaturu ministryně pro místní rozvoj Věry Jourové (ANO) na eurokomisařku. Své hlasy jí dali poslanci koaličních stran, opozice se hlasování zdržela. Ve čtvrtek má kandidaturu Jourové formálně schválit vláda a poté pošle její nominaci do Bruselu.

Pro Jourovou hlasovalo devět zástupců ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL ve výboru, sedm reprezentantů TOP 09, ODS, KSČM a Úsvitu se hlasování zdrželo.

Na zasedání evropského výboru vystoupila nejen Jourová, ale i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ten vyjádřil přesvědčení o jejích odborných i morálních kvalitách na vykonávání funkce eurokomisařky a zopakoval, že kandidatura ženy zvyšuje šance České republiky na získání významnějšího resortu v Evropské komisi.

„Zatím zveřejnilo jméno nebo jména svých kandidátů čtrnáct členských států Unie. Jediná Česká republika nominovala ženu,“ upozornil Sobotka.

Připomněl, že na posledním summitu evropských lídrů informoval předseda Evropského parlamentu Martin Schulz o dohodě důležitých evropských politických frakcí, že neschválí novou Komisi, pokud nebude „alespoň minimálně genderově vyvážená“. Europoslanci podle něj požadují, aby v nové administrativě byl přinejmenším stejný počet žen, jako v té minulé, v níž jich sedělo devět.

O regionální rozvoj má zájem i Rakousko

Jourová uvedla, že by preferovala řízení agendy regionálního rozvoje. I přes skutečnost, že si toto portfolio chce nadále podržet Rakousko, věří, že Česko má šanci tento vlivný resort získat. Pokud se eurokomisařkou stane, chce se Jourová zaměřit na dobré zvládnutí řízení svěřené agendy v Bruselu a ráda by se zasadila o dobrou informovanost českých občanů o dění v Evropské unii a jejích strukturách.

Česká republika má nicméně zájem i o další portfolia. V úvahu by přicházela také doprava, průmysl, digitální agenda či meziinstitucionální záležitosti.

Po úvodních vystoupeních Sobotky a Jourové kandidátka čelila asi hodinu otázkám členů evropského výboru, kteří se zajímali o její názory na unijní problematiku. Mimo jiné se poslanci zeptali i na její znalost cizích jazyků. Kromě angličtiny a ruštiny k její jazykové průpravě patří i pasivní znalost rumunštiny.

Jeden z nejmladších jazyků Evropské unie si prý ministryně osvojila, když pět let jezdila do Rumunska přednášet a pracovat jako poradkyně pro různá ministerstva v otázkách evropských fondů. „Nutně se mi dostávaly do rukou dokumenty v rumunštině a také slajdy při přednáškách jsem měla rumunsky, takže tu pasivní znalost odborného žargonu se naučíte,“ vysvětlila Jourová.

Příští „grilování“ v září

Nový předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker by do konce července měl dostat nominace všech členských států a poté po konzultacích se zeměmi EU navrhne složení svého týmu. Jourová by se prvně se svým budoucím šéfem měla sejít na začátku srpna, přesný termín podle ní ale zatím potvrzený není. Na konci září by poté měla absolvovat před plénem Evropského parlamentu podobnou proceduru jako dnes na půdě Sněmovny ČR.

Sněmovní výbor pro evropské záležitosti podpořil kandidaturu ministryně pro místní rozvoj Věry Jourové (ANO) na eurokomisařku. Své hlasy jí dali poslanci koaličních stran, opozice se hlasování zdržela.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality