Česko má s Komisí dohodu o fondech EU


Petr Zenkner, Euroskop, 27.8. 2014

Evropská komise uzavřela s Českou republikou dohodu o partnerství. Dohoda umožní v nynějším víceletém finančním období do roku 2020 investovat celkem 22 miliard eur z evropských fondů politiky soudržnosti. Česko také získá dvě miliardy eur na rozvoj venkova a 31 milionů eur na rybolov.

„Tyto prostředky investujeme do posílení konkurenceschopnosti, zvýšení zaměstnanosti, kvalitního systému vzdělávání a lepší dopravní infrastruktury. Peníze z EU tak podpoří zrychlení hospodářského růstu a zvýší kvalitu života,“ řekl český premiér Bohuslav Sobotka.

Dohoda je základním dokumentem, kde si Brusel a Praha určují využití evropských peněz pro roky 2014-2020. Definitivní verzi česká vláda schválila na konci července. K předchozímu českému návrhu měla Komise desítky připomínek.

„Dohoda jasně definuje hlavní oblasti rozvoje ČR, které budou podporovány z evropských fondů, a nastavuje základní pravidla pro fungování celého systému,“ komentovala krok Komise ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová završení více jak tříletého vyjednávání.

„Dává to dobrý předpoklad k tomu, aby takto naplánované investice do infrastruktury, podpory podnikání nebo energetické účinnosti zvýšily konkurenceschopnost firem a zlepšily kvalitu života v ČR,“ řekl její první náměstek Daniel Braun, který byl za vyjednávání odpovědný.

První výzvy začátkem roku 2015

Podle Sobotky si Česko včasným schválením dohody udržuje „potřebné rychlé tempo“ v přípravě čerpání z nových unijních fondů. „Cílem vlády je neztratit stavební sezónu roku 2015. Proto budeme chtít, aby se první výzvy k čerpání z fondů vypisovaly již na samém začátku příštího roku,“ uvedl premiér. K tomu podle něj zbývá včas schválit novelu zákona o státní službě a posléze získat souhlas Evropské komise se všemi jednotlivými operačními programy.

Sobotkova vláda schválila devět operačních programů pro nynější finanční období. Ministerstvo o konkrétních programech s Komisí stále neoficiálně, ale intenzivně vyjednává. Pro oficiální rozhovory prý stále zůstávají některé body otevřené a bude třeba se jim detailněji věnovat.

„První výzvy pro čerpání finančních prostředků z fondů EU v novém programovém období lze očekávat na začátku příštího roku“, řekl Braun. Možnosti nového programového období by ministerstvo pro místní rozvoj chtělo představit na přelomu října a listopadu v Praze a v krajských městech sérií konferencí.

Fondy jako tahouni růstu

Investice musí mít v souladu s novou politikou soudržnosti strategickou povahu a musí se zaměřovat na reálnou ekonomiku, udržitelný růst a investice do lidských zdrojů. „Prvořadá je přitom kvalita, nikoli rychlost,“ upozornil evropský komisař pro regionální politiku Johannes Hahn.

Dohoda podle něj obsahuje strategické směry pro programy, které by v budoucnu měly přispět k podpoře inovací, „přeměně českých malých a středních podniků v tahouny růstu“ a potvrdit tak zlepšující se pověst ČR v odvětvích, jako jsou například energetika, strojírenství nebo nanotechnologie.

Eurokomisař pro zaměstnanost a sociální věci László Andor připomněl, že například Evropský sociální fond (ESF) v ČR v letech 2014-2020 může investovat přes 3,4 miliardy eur a pomoci plnit cíle evropských strategií týkajících se podpory zaměstnanosti, vzdělávání či boje proti chudobě.

„Doufám také, že modernizace české veřejné správy, založená na novém zákonu o státní službě, bude postupovat podle plánu a brzy přinese občanům hmatatelné výsledky. I tato modernizace by měla obdržet podporu ze strukturálních fondů,“ upozornil ale také Andor. Právě otazníky kolem zákona o státní službě byly jedním z bodů, o nichž Praha s komisí dlouhou dobu vyjednávala.

Autor: Petr Zenkner, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality