To jsme nečekali. Jourová povede spravedlnost


Marie Bydžovská, Euroskop, 10.9. 2014

Nový předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker dnes oznámil, jak se rozhodl rozdělit pravomoci mezi členy svého budoucího týmu. Česká zástupkyně, současná ministryně pro místní rozvoj, Věra Jourová bude mít v příštích pěti letech zodpovědnost za spravedlnost, otázky spotřebitele a rovnosti pohlaví.

Jean-Claude Juncker dnes v poledne překvapil, když české kandidátce přidělil oblast spravedlnosti a justice. ČR dávala od začátku vyjednávání s Junckerem najevo zájem především o oblast regionálního rozvoje. Před několika dny přišla média s informací, že by se Jourová mohla stát komisařkou pro dopravu, což bylo jedno z dalších preferovaných portfolií.

Věra Jourová nicméně nevychází z rozdělení postů zklamaná. Minulý měsíc řekla v rozhovoru pro Euroskop: „Kdybych si mohla vybrat… tak by to byla justice nebo vzdělávání a kultura.“ Pro zmiňovanou agendu má česká ministryně pro regionální rozvoj i kvalifikační předpoklady, protože vystudovala právnickou fakultu University Karlovy.

Předseda Evropské komise Juncker považuje oblast spravedlnosti a vnitřních věcí za jednu z hlavních priorit pro příštích 5 let. Jedná se o portfolio s velkým potenciálem rozvoje, očekává se hlubší integrace v této oblasti. Agenda spravedlnosti a vnitra bývá označováno za „vnitřní trh“ 21. století.

Nový tým od listopadu

Se složením komise, kam po jednom zástupci vysílá každá země Evropské unie, musí ještě vyslovit souhlas Evropský parlament. Komisaře nejprve čeká slyšení před výbory, které se zabývají jejich budoucími pracovními oblastmi, poté parlament hlasuje o komisi jako celku. Komise by měla nynější tým Josého Barrosa vystřídat od počátku listopadu.

Mezi budoucími komisaři nechybí některá známá jména, včetně bývalých premiérů. Například Finsko do komise vyslalo bývalého předsedu vlády Jyrkiho Katainena, Estonsko Andruse Ansipa, ze Slovinska přijde Alenka Bratušeková.

V týmu také pokračují někteří stávající komisaři, například Němec Günther Oettinger, Rakušan Johannes Hahn, Bulharka Kristalina Georgievová či Slovák Maroš Šefčovič.

Věra Jourová

Nová komisařka pro spravedlnost, otázky spotřebitele a rovné příležitosti začínala svoji profesní kariéru v Třebíči, kde od roku 1991 pracovala jako zástupkyně ředitele Městského kulturního střediska a od roku 1994 jako tajemnice tamního městského úřadu. Poté působila v konzultační firmě. V letech 2001 až 2003 pracovala jako vedoucí odboru regionálního rozvoje na krajském úřadě Kraje Vysočina v Jihlavě. Dále zastávala post ředitelky dotačního odboru, a následně náměstkyně pro místní rozvoj na Ministerstvu pro místní rozvoj. Působila také jako konzultantka v Rusku, Bělorusku, Rumunsku, Srbsku, Černé hoře, Gruzii a Moldávii. V roce 2013 se stala poslankyní Parlamentu České republiky za hnutí ANO a ministryní pro místní rozvoj.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality