Jourová: silné nebo slabé portfolio?


Euroskop, 10.9. 2014

Proč si česká vláda myslí, že portfolio justice, ochrany spotřebitele a rovných příležitostí je silné a dobré portfolio? Přebíráme argumenty ze Sekce pro evropské záležitosti na Úřadu vlády.

  • Věra Jourová má velice dobré předpoklady pro vedení portfolia spravedlnosti, spotřebitele a rovnosti pohlaví. Jde o nově vytvořené portfolio, kombinující právní a ekonomické otázky, navíc o portfolio, které zasahuje do činnosti mnoha dalších komisařů a pozice Věry Jourové tak bude v kolegiu komisařů velmi silná.
  • Disponuje formálním vzděláním v oblasti práva a zároveň již mnohokrát prokázala, že i v rámci velice složitých vyjednávání dokáže zachovat lidský přístup a efektivně moderovat debatu. Předseda Komise výrazně zohledňoval zkušenosti a vzdělání jednotlivých kandidátů, získané portfolio tedy odpovídá profilu české komisařky.
  • Tyto schopnosti budou zásadní v rámci přiděleného portfolia a vytváří pro komisařku ideální předpoklady, aby dokázala úspěšně sladit přístupy „starých“ a „nových“ členských států, které se v současnosti mnohdy rozcházejí.

Věra Jourová
Věra Jourová v Bruselu. Nová komisařka byla nominována na portfolio justice, ochrany spotřebitele a rovných příležitostí (foto: čtk)


Agendy spravedlnosti

  • V oblasti spravedlnosti bude Věra Jourová zodpovídat především za zefektivnění právního rámce vnitřního trhu a podnikatelského prostředí. Během svého mandátu bude prosazovat přijetí legislativních návrhů pod heslem „spravedlnost pro růst“, které mají podpořit nastartovaný ekonomický růst Evropské unie. Česká komisařka tak bude hrát důležitou úlohu v ekonomické obnově Evropy po krizi.
  • Podnikatelům napomůže navrhované zjednodušení insolvenčního řízení a zefektivnění spolupráce členských států v oblasti spravedlnosti (uplatnění technických inovací v oblasti justice a spravedlnosti – e-justice, volný oběh a vzájemné uznávání listin). Navíc plné využití potenciálu e-justice nejenom že zlepší přístup k spravedlnosti pro všechny občany EU i ČR, ale zároveň bude představovat příležitost pro uplatnění inovativních řešení a rozvoj digitálních technologií a e-governmentu, a tak posílí mezinárodní konkurenceschopnost EU v globálním měřítku.
  • Věra Jourová bude mít o to silnější roli, že její portfolio je nově posíleno o právo obchodních společností. To v praxi znamená, že paní komisařka ve své budoucí činnosti napomůže zjednodušit právní prostředí například pro malé a střední podnikatele prostřednictvím nové úpravy práva obchodních společností a jejich zakládaní. Další aktivity zaměřené na právo obchodních společností, jako je propojení obchodních rejstříků, úprava fúzí a akvizic či úprava fungování nadnárodních evropských společností podpoří konkurenceschopnost evropských podniků a vytvoří předpoklady pro další ekonomický růst EU.
  • V oblasti trestního práva se komisařka musí zaměřit především na návrhy, kde se zatím nedaří sladit pozice členských států, například návrh na ustavení úřadu evropského veřejného žalobce nebo směrnice o boji proti podvodům poškozujícím finanční zájmy Unie. Bude se také podílet na jednáních o předpisech sjednocujících procesní práva podezřelých a obviněných v trestním řízení.
  • Komisařka bude muset uchopit výzvu spočívající v naplnění post-stockholmského programu, který má usnadnit přístup k justici a sblížit právní řády jednotlivých členských států tak, aby se EU stala prostorem práva a spravedlnosti pro všechny.

Agendy ochrany spotřebitele

  • Česká republika dlouhodobě podporuje dobudování vnitřního trhu Evropské unie ve všech jeho dimenzích, včetně té digitální. Fungující vnitřní trh, společně s jeho svobodami, patří mezi výhody, které si na členství v Unii cení čeští občané nejvíce. Věra Jourová bude v rámci svého portfolia tyto výhodu aktivně hájit a přispívat k jejich rozvoji i v dalších oblastech, jako jsou například ochrana spotřebitele nebo zjednodušení on-line nákupů a souvisejících pravidel.
  • V oblasti ochrany spotřebitele se bude Věra Jourová věnovat také řešení rychle se vyvíjecího digitálního prostředí. Jejím úkolem bude nastavit právní prostředí digitální ekonomiky tak, aby byly vyváženy principy ochrany spotřebitele a rozvoje podnikání na vnitřním trhu.
  • Výslovným úkolem Jean-Claude Junckera je modernizace legislativy upravující ochranu osobních údajů tak, aby byla zajištěna jejich bezpečnost, ale přitom nevznikla nadměrná administrativní zátěž pro podnikatele, zejména při online nakupování. Komisařka bude mít také vliv na klíčovou dohodu se Spojenými státy o ochraně osobních údajů.
  • Předseda Komise Juncker projevil důvěru ve vyjednávací schopnosti Věry Jourové tím, že jí pověřil úkolem zajistit průlom v dosud zablokovaných politických jednáních u balíčku k bezpečnosti spotřebních výrobků a dozoru nad trhem.

Další souvislosti

  • Portfolio Věry Jourové je nově vytvořeno a kombinuje právní i ekonomické aspekty fungování EU. Část „spravedlnosti“ byla v minulosti často přidělována velkým členským zemím (předchůdci Věry Jourové byli Lucemburčanka Viviane Redingová, Francouz Jacques Barrot a Ital Franco Frattini). Část „ochrany spotřebitele“ se týká téměř veškerého ekonomického fungování Evropské unie a je tedy možno říci, že naplňuje plán české vlády obsadit ekonomické portfolio.
  • Věra Jourová měla velmi silnou konkurenci. Členy současné Evropské komise je pět bývalých premiérů a čtyři bývalí vicepremiéři či sedm bývalých komisařů. Jedenáct členů Komise má významné hospodářské či finanční zkušenosti, neboť byli ministry financí, hospodářství či komisaři s ekonomickým portfoliem.
  • Česká republika bude dominovat právním otázkám Evropské unie. Působení Věry Jourové zajímavě doplňuje europoslanec Pavel Svoboda, který předsedá Výboru pro právní záležitosti Evropského parlamentu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality