Grilování Věry Jourové. Asi 1. října


Euroskop, 16.9. 2014

Česká eurokomisařka Věra Jourová projde klíčovým slyšením před výbory Evropského parlamentu pravděpodobně ve středu 1. října. Od českých europoslanců, s nimiž se dnes sešla, se ale potíží obávat nemusí.

„Zdá se, že na české straně nějaký zásadní problém není,“ řekl lidovec Pavel Svoboda (EPP), který stojí v čele výboru pro právní záležitosti. Svoboda potvrdil, že termín 1. října byl pro jednání s Jourovou navržen a je pravděpodobný. Definitivně potvrzen ale ještě nebyl.

Právě členové Svobodova výboru budou Jourovou „grilovat“, odborná náplň možné české eurokomisařky se ale kromě oblasti spravedlnosti týká také ochrany spotřebitele a rovnosti mužů a žen. Společně s právním výborem by jí tedy otázky měli klást také evropští poslanci z výborů pro občanské svobody, spravedlnost, vnitřní trh a ochranu spotřebitele a pro práva žen a rovnost pohlaví.

Názory českých europoslanců

Podle Pavla Teličky (ALDE) na ranním jednání s Jourovou nikdo z českých europoslanců vážné výhrady nevznesl. „V zásadě konstatovali, že si přejí úspěch české komisařky,“ poznamenal europoslanec, který je stejně jako Jourová člen českého vládního hnutí Ano. Pro všechny komisaře podle něj ale platí, že kandidát musí při slyšení uspět a prokázat kompetentnost. „Já věřím, že Věra Jourová ji prokáže,“ dodal Telička.

Ani Jan Zahradil (ODS) z ECR si nemyslí, že kolem Jourové se odehrají „nějaké stranické hry“. Upozornil ji prý, že v otázkách ochrany spotřebitele může čekat velmi politickou debatu. Jourová podle něj také dala najevo, že není příznivcem nadměrné tvorby unijní legislativy. Zahradil též připomněl, že ECR nesouvisí se vznikem úřadu evropského prokurátora, jehož zřízení zřejmě bude pro českou komisařku jedním z podstatných bodů její agendy.

Také komunistka Kateřina Konečná z levicové frakce GUE/NGL míní, že v případě podpory české eurokomisařky by podle ní měly jít stranické ambice stranou. „Měli bychom táhnout za jeden provaz,“ míní Konečná. Ke komisi a jejímu programu jako celku má ale GUE/NGL podle ní řadu výhrad.

Grilování není formalita

Tříhodinové posuzování adeptů není formalitou, v minulosti po nich museli být vyměněni někteří kandidáti do komise. V roce 2010 tak například José Barroso do své nyní končící komise nakonec místo původně nominované Bulharky Rumiany Jelevové získal její krajanku Kristalinu Georgievovou. Ta byla poté vysoce ceněna a nyní má pokračovat v nové komisi Jeana-Claudea Junckera spolu s Jourovou.

Politické frakce v Evropském parlamentu už neformálně dávají najevo, že s některými Junckerovými nominanty mají větší či menší problém. Jourová ale podle českých europoslanců tímto způsobem zmiňována nebývá.

Opakovaně však zaznívá jméno italské kandidátky na šéfku evropské diplomacie Federiky Mogheriniové, či – s ohledem na jeho blízkost k současné maďarské vládě, kritizované kvůli nedostatkům demokracie – předpokládaného maďarského eurokomisaře pro školství, mládež a občanství Tibora Navracsicse. Kontroverzní je také osoba možného komisaře pro klimatickou politiku a energetiku Miguela Ariase Cañeteho ze Španělska. Ten dnes oznámil, že prodává své podíly ve dvou energetických firmách, kvůli kterým byl kritizován.

Posuzování uchazečů začíná 29. září a trvat má až do 3. října. Každý uchazeč o post v komisi po krátkém představení musí nejprve odpovědět nejméně na pět z dopředu písemně položených otázek. Dvě by měly být obecnější o jeho kompetencích, osobních preferencích a podobně. Tři se pak mají týkat přímo odborné náplně práce. Příslušný výbor či výbory poté vypracují své stanovisko k osobě komisaře. O komisi ale Evropský parlament hlasuje jako o celku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality