Jourová bude rozhodovat o penězích pro bankéře


Marie Bydžovská, Euroskop, 30.9. 2014

Portfolio Věry Jourové v budoucí Komisi v Česku způsobilo zklamání. Zahraniční tisk však upozorňuje, že české političce připadne i důležité rozhodování o stropech pro bonusy finančníků.

„V době, kdy se Věra Jourová trápila v české vazební věznici kvůli obvinění z korupce, bylo by hodně velkým fantazírováním představovat si, že za osm let bude osobou, která bude rozhodovat o platech v londýnském City,“ začíná prestižní Financial Times (FT) článek nazvaný „Věra Jourová: Rychlý vzestup z českého vězení na šéfku platů bankéřů v EU“.

Politicky citlivá agenda byla odňata z portfolia britského nominanta do nové Komise Jonathana Hilla, který dostal na starost finanční služby v EU. Podle FT mají lobbisti z londýnského City zatím na Junckerův tah rozporuplné pohledy. „Někteří tvrdí, že to, že lord HIll ztratil dohled nad odměňováním, je cena, kterou se vyplatí obětovat za souhlas skeptických europoslanců. Jiní to vidí jako velkou nesnáz, protože se jedná o zásadní oblast finanční politiky,“ píše britský deník.

Europoslanec: Lobbista nemůže rozhodovat o platech bankéřů

Především socialističtí a zelení europoslanci Junckerovo rozhodnutí kvitují. „Nechat bývalého finančního lobbistu, aby bojoval o zastropování bonusů by bylo nešťastné. Cítím úlevu, že jsme dokázali tuto pravomoc lordu Hillovi odebrat,“ řekl pro Bloomberg europoslanec za socialisty Paul Tang.

Velká Británie se snaží zákaz dávat bankéřům vyšší bonusy než dvojnásobek základního platu zrušit. Proto Evropský parlament očekával, jak se k záležitosti postaví britský kandidát na komisaře.

Ten se nechal slyšet, že až bude o záležitosti rozhodovat Evropský soudní dvůr „budeme to všichni důkladně studovat a zvážíme, zda je nezbytná další akce“. „Pokud členský stát nenaplňuje pravidla EU, nebo se je snaží obejít, zajistím, že bude plně využita celá řada různých vynucovacích nástrojů, které jsou k dispozici,“ dodal.

Českou kandidátku na komisařku čekají v případě, že projde „grilováním“ europoslanců, dva těžké úkoly. Bude muset zajistit, že budou pravidla o stropech pro bankéřské bonusy naplněna. Některé banky již přitom se snaží jím uniknout tím, že využívají příspěvky, které jsou součástí fixního platu. Pokud Británie nebude požadavky EU splňovat, bude muset česká komisařka zahájit proti ní řízení. V dlouhodobější perspektivě ji čeká přezkum efektivity zastropování bankéřských bonusů, který je plánován na rok 2016.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality