Národní konvent o EU: český příspěvek k evropské diskuzi


Euroskop, 13.10. 2014

Za měsíc bude slavnostně zahájen Národní konvent o EU, kterého se 13. listopadu zúčastní premiér Bohuslav Sobotka. Již nyní funguje web www.narodnikonvent.eu a twitterový účet. Vznikající diskuzní platforma bude stálým místem pro debatu o evropských otázkách v České republice.

Projekt Národního konventu o EU vychází z programového prohlášení české vlády, kde se zavazuje, že hodlá řešit důležité otázky ve vztahu České republiky a Evropské unie.

Cílem konventu je podpořit celospolečenskou diskusi o směřování a prioritách ČR v Evropské unii. Národní konvent bude tuto diskuzi zastřešovat a propojí zástupce vlády, Parlamentu, odborné veřejností a sociální partnery.

„O roli Evropské unie musíme mluvit nejen v Parlamentu a na vládě. Je třeba vyslechnout i názory neziskovek a sociálních partnerů. Národní konvent je příležitostí, jak v ČR rozpohybovat dříve opomíjené téma. Pravidelná setkávání, konkrétní témata a otevřená diskuse jsou klíčem k pochopení úlohy osmadvacítky v národních souvislostech,“ řekl státní tajemník pro EU Tomáš Prouza.

Vláda se zároveň chce vyhnout organizaci debat bez reálných výstupů. Diskutující budou k vybraným tématům formulovat doporučení.

Doporučení, která vzejdou z jednání Národního konventu o EU, obdrží tvůrci evropské politiky v České republice. Projekt Národní konventu se inspiruje na Slovensku, kde svoji funkci hybatele slovenské evropské diskuze úspěšně plní.

Více informací o Národním konventu najdete na stránkách www.narodnikonvent.eu nebo na twitterovém účtu @KonventEU, prostřednictvím něhož se sami můžete zapojit do diskuze o novém projektu.

„Otevřeně o Evropě“#NarodniKonventEU

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality