Kabinet Jourové povede Němka Nikolayová


Marie Bydžovská, Euroskop, 4.11. 2014

1. listopadu začala úřadovat nová Evropská komise vedená Jeanem-Claudem Junckerem. Každý z 28 komisařů si vytvořil podpůrný tým.

Kabinet české komisařky pro spravedlnost, ochranu spotřebitelů a rovné příležitosti Věry Jourové povede Němka Renate Nikolayová. Jejím zástupcem se stal bývalý 1. náměstek ministerstva pro místní rozvoj Daniel Braun.

Německý týdeník Wirtschafts Woche zařadil Nikolayovou mezi sedm Němců, kteří mají důležité postavení v evropských institucích. Jako nejdůležitější agendu, v které bude s Jourovou spolupracovat, vyzdvihnul přípravu revize nařízení o ochraně dat z roku 1995, na níž se mají členské státy usnést do konce letošního roku.

„Německo má jakožto exportní země velký zájem na fungující ochraně dat, která podpoří elektronický obchod,“ vyzdvihnul týdeník.

Jourovou a její tým čeká i celá řada dalších těžkých úkolů – jednání s členskými zeměmi o zřízení funkce evropského prokurátora, kterou některé z nich zatím blokují, či o prosazení ženských kvót ve vedení velkých firem.

Renate Nikolayová dosud působila v Komisi na generálním ředitelství pro spravedlnost, kde vedla oddělení pro interinstitucionální a mezinárodní vztahy. V Bruselu pracuje od roku 2002, nejdříve na stálém zastoupení Německa, poté u britského komisaře pro obchod Petera Mandelsona a jeho nástupkyně Catherine Ashtonové.

Češi v kabinetu

Jméno jejího zástupce Daniela Brauna bylo dosud spojováno především s evropskými fondy, kterými se ve státní správě zabýval posledních osm let. Od července 2010 měl jako 1. náměstek zodpovědnost za regionální fondy. Jourová s ním počítala již od doby, kdy si ČR dělala největší naděje na místo komisařky pro regionální rozvoj.

Spotřebitelskou politiku a další oblasti bude mít v kabinetu nové eurokomisařky na starosti Eduard Hulicius, který byl dosud asistentem lidovecké europoslankyně Michaely Šojdrové. Dále za Jourovou přišla z českého ministerstva zahraničí Kateřina Bocianová. Další členové nejužšího týmu spolupracovníků budou například z Francie či Velké Británie.

Nástup Hulicia i Bocianové je faktickým splněním podmínky, kterou si po vyslání někdejší ministryně za hnutí ANO do komise daly dvě další vládní strany, tedy KDU-ČSL a ČSSD. „Musím jasně říct, že pro mne byla primární kvalifikace a zkušenost. Dost jsem váhala. Byla obrovská konkurence, měla jsem už po odfiltrování asi 150 životopisů,“ zdůraznila v pondělí eurokomisařka. Stranická příslušnost podle ní rozhodně nebyla základním kritériem pro výběr spolupracovníků.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality