Česko postoj ke kvótám zatím nemění


Euroskop, 8.12. 2014

Česko zatím nemění svůj odmítavý postoj k návrhu evropské směrnice s kvótami pro ženy či muže pro obsazení dozorčích a správních rad velkých firem.

Vláda změnu pozice k předpisu neschválila, pro byli jen ministři za ČSSD. Řekla to ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová (ČSSD).

„Nechápu postoj zejména ministrů a ministryň za hnutí ANO, protože paní eurokomisařka (Věra) Jourová výslovně vládu o změnu postoje požádala,“ uvedla Marksová pro ČTK. „Všichni ministři za ČSSD jsme hlasovali pro, bohužel jsme byli sami,“ podotkla také s tím, že ji výsledek hlasování velmi mrzí.

Jourová věří, že Praha změní názor

Jourová věří, že se jí podaří Česko nakonec přesvědčit. „V EU žije 56 procent žen, přitom ve vedení podniků je jich pouze 16 procent, v České republice dokonce jen necelých sedm procent. Přitom je prokázané, že kombinace žen a mužů v orgánech podniků přináší kreativitu, inovace a lepší ekonomické výsledky. Proto bychom neměli rezignovat na zlepšení situace a podpořit vyšší zastoupení žen,“ uvedla v tiskovém prohlášení. Jak hodlá své bývalé stranické kolegy přesvědčit, však neuvedla.

Návrh směrnice původně odmítla někdejší pravicová vláda i bývalý parlament. Česká republika tak patřila mezi několik států, které chtěly předlohu na půdě unie zablokovat. Podpořit evropský předpis doporučila v létě vládní rada pro rovné příležitosti žen a mužů. Sobotkův kabinet se ve svém programovém prohlášení zavázal, že bude „důsledně uplatňovat princip rovnosti žen a mužů“ a bude „usilovat o podporu vyššího zastoupení žen v rozhodovacích pozicích“.

Návrh na zavedení kvót předloni v Evropské komisi prosadila tehdejší eurokomisařka pro spravedlnost Viviane Redingová. Podle záměru měli muži či ženy v dozorčích a správních radách velkých firem, jejichž akcie se obchodují na burze, obsadit nejméně 40 procent křesel. Stanovenou hranici by měly státní podniky dosáhnout v roce 2018, soukromé o dva roky později. V EU by se opatření nejspíš dotkla asi 5000 firem, v Česku ani ne desítky.

S návrhem směrnice musí souhlasit europarlament i jednotlivé členské státy. Původně ho kromě Česka chtěly blokovat Německo, Británie, Estonsko i další země.

Marksová avizovala změnu postoje

Ministryně práce Marksová už v červnu na jednání ministrů v Lucemburku řekla, že ČR nejspíš svůj přístup ke směrnici změní. Před týdnem to předpokládal i ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier. Označil to za logické vzhledem k tomu, že vláda ve svém programu na rovné šance klade důraz. Podle něj to není jen otázka rovnosti, ale i ekonomická. Dodal, že Česko si nemůže dovolit využívat potenciál jen poloviny společnosti.

Podle schválené vládní strategie by ve vedení státu a firem v Česku mělo být aspoň 40 procent žen. Pomoci k tomu mají takzvaná pozitivní opatření, tedy třeba kvóty. Materiál počítá i s kroky ke srovnávání propasti mezi výdělky žen a mužů a k přilákání více mužů do učitelské profese či k péči o děti a starší generaci. Dokument platí do roku 2020.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality